Vill du synas på Google, världens största sökmotor? Då kan det vara viktigt att komma ihåg att 9 av 10 av dina potentiella kunder kommer att stanna kvar på sökresultatets första sida. Det kan låta som en omöjlig uppgift att nå ett sådant toppresultat, men behöver verkligen inte vara det.

Ju fler småföretagare som upptäcker fördelarna med digital marknadsföring desto hårdare blir konkurrensen. Vi kan ta världens största sökmotor Google som ett exempel. När fler och fler företag gör digitala investeringar så blir det svårare att nå Googles förstasida.

Google dominerar sökmarknaden

Google dominerar nämligen sökmarknaden, och har ca 90% av marknaden. När du syns här så konkurrerar du med tusentals andra sökresultat. Oavsett bransch och sökord. Det gäller att vara på tårna och utnyttja dina styrkor rätt – och utnyttja Googles algoritmer på bästa sätt. En sökning på ”pizzeria södermalm” kan ge nästan 1,5 miljoner träffar. Medan en sökning på ”byta däck västra frölunda” ger nästan 600.000 resultat. Det finns med andra ord väldigt mycket innehåll därute som vill åt användarens klick och uppmärksamhet.

Och då bör man vara medveten om att det på träffresultatets första sida på Google endast finns ca 10 organiska träffar. De första resultaten i listan är i regel Google Ads, det vill säga annonser. Därefter följer Googles Local Pack. Det är den lilla rutan med en karta och tre stycken topprankade organiska resultat. Först därefter kommer de organiska resultaten (se bild nedan).

Så många stannar kvar på Google

För det är ändå där man vill hamna, på Googles förstasida. Du kan ju bara fråga dig själv hur ofta du går vidare till sida 2 eller sida 3 när du gjort en sökning på Google. Troligtvis är svaret ”inte så ofta” eller ”aldrig”. Oroa dig inte, du är inte ensam. Så många som 90% av de som söker på Google har visat sig stanna kvar på sida 1.

Huruvida ditt företag syns i kart-resultatet eller inte kan påverkas av många olika faktorer, t.ex. företagsnamn, adress eller var personen som sökt befinner sig, men även saker som omdömen kan spela in här. För det klassiska organiska resultatet så handlar det mestadels om ditt företags olika sidors relevans kopplat till kundens sökning. Det kan handla om din hemsida, diverse undersidor, din profilsida på Eniro eller övrig närvaro på internet.

Vill du veta mer om Google för småföretagare?

Svårt att synas på Google

För en sökning som ”vvs farsta” så blir det tydligt att profilsidor på sidor som till exempel Eniro rankas högt, ofta även högre än företags egna hemsidor. Flera av träffarna på sida 1 är till exempel för Eniro (vvs-montör, vvs-firmor osv) men här hittar vi även resultat från bland annat Yelp (se bild nedan).

Om du nu driver ett vvs-företag i Farsta och inte syns i någon av de här träffarna så ska du inte misströsta (men det kan vara dags för dig att se över din digitala marknadsföringsstrategi).

Du kan så klart boosta din egen organiska räckvidd för att nå sida 1 genom att arbeta aktivt med SEO (sökmotoroptimering) och din digitala närvaro. Men för den utan resurser och tid så finns även möjligheten att nå högre i träfflistan genom att annonsera på Google. Förutom de 13 organiska träffarna så består Googles förstasida även av upp till 8 annonser (Google Ads). Placerade både högst upp och längst ner på sidan. Notera också att precis som med det organiska resultatet så kommer du även att hitta annonser på sida 2, 3 osv.

Vi vet att 75% av klicken på Google sker på position 1-5 och att hela 70% av alla som googlar väljer ett resultat från den organiska träfflistan, före Google Ads. Konverteringen är med andra ord generellt bättre från den organiska trafiken jämfört med Google Ads. Och till skillnad från Google Ads så betalar man inte för klicken.

Fördelarna med Google Ads

Med Google Ads (se bild nedan) kan du välja om du vill rikta dig mot en bestämd stad, ditt lokala område eller en specifik åldersgrupp. Du väljer också själv vilka sökord som ditt företag ska synas på när potentiella kunder söker på Google. Det gör att du lättare kan skräddarsy önskat resultat baserat på dina kunders sökpreferenser – och därmed få ett ännu högre sökresultat anpassat efter kundens behov. En annan fördel med Google Ads, för den småföretagare som känner att de saknar såväl tid som kompetens för att skapa en bra kampanj, är att du endast betalar när någon klickar och besöker webbplatsen eller ringer din verksamhet. Vill du veta mer om Google Ads så har vi sammanställt en omfattande Google Ads-guide.

Fördelarna med sökmotoroptimering

Vi har förhoppningsvis gjort det tydligt nu att det finns sparsamt med utrymme att fightas om för den som vill synas på Google. Samtidigt är det ju så att det är första sidan som man vill nå, eller åtminstone så nära första sidan som möjligt. Så hur når man dessa topprankade platser om man inte vill investera i Google-annonsering? Det finns hjälp och knep att ta till, och de stavas som sagt SEO (sökmotoroptimering).Vi har samlat allt du behöver veta om SEO i vår stora SEO-guide. Läs gärna!

Våra SEO-experter hjälper dig gärna med din synlighet! Här kan du läsa mer om hur vi på Eniro kan hjälpa dig med din SEO.

Första sidan på Google med Google Ads, Google My Business och organiska resultat

För den som vill få resultat så är det viktigt att hamna på sökresultatets första sida på Google.

Jag vill ta bort information från Google

Det finns tillfällen då man faktiskt vill ta bort information från Google, om sitt företag eller som privatperson. Så hur gör du om du inte vill synas på Google eller vill ta bort information från Google? Det är tyvärr inte alltid helt lätt att radera personliga uppgifter online, men man kan faktiskt vända sig till Google för att ta bort information från Google. Ett tips är att även vända sig direkt till webbplatsägaren för att ta bort företagsinformation eller privata uppgifter som dyker upp på Google Sök.


Se gärna vårt webinar om SEO.


Summering:

  • Sida 1 på Google består av upp till 8 annonser och ca 13 resultat som inte är annonser

  • 90% av de som söker på Google går inte vidare från sida 1

  • Profilsidor och motsvarande på sidor som Eniro kommer ofta högt i sökresultatet


by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata