SEO – ett ämne som inte tycks ha ett slut. Begrepp som indexering, sökmotorer, spindlar… ja, det finns mycket man ska ha koll på. Och inte är det alltid så lätt att förstå hur allt hänger ihop. Men lugn – vi ger er the basics för sökmotoroptimering.
Det första vi behöver förstå om SEO är att när vi gör en sökning på exempelvis Google gör du faktiskt inte en sökning på internet. I själva verket söker du på Googles egna index. Indexering betyder att en sökmotor som Google katalogiserar innehållet på webbplatser och gör dem sökbara. Indexeringen görs med hjälp av en mjukvara som kallas “crawlers”, eller “spindlar”.
Robotarna som styr sökmotoroptimering
Sökmotorer som Google skickar ut sina sökrobotar för att hitta sidor på internet och scanna av dem (även kallat crawla). De samlar in information om exempelvis nyckelord, länkade sidor, bilder, kod med mera. När detta är gjort läggs sidan till i sökmotorns index. Googles sökindex innehåller hundratals miljarder webbsidor och är över 100 000 000 gigabyte stort. Man kan lätt bli både imponerad och skrämd när man får tillbaka ett sökresultat på en diffust skriven sökning, som ändå visar sig ge resultat.
Att komma högre upp på Google ska inte vara svårt
Relevans, auktoritet & kvalitet
I grund och botten handlar SEO om att din hemsida måste vara relevant. Din hemsida måste ta hänsyn till både sökrobotar men även till besökare. Spindlarna letar efter saker som är viktiga, användarvänliga och intressanta för dina besökare. De kan dock se lite olika ut.
Själva sökningen som görs är betydande. De ord du eller dina kunder använder måste vi ta hänsyn till när vi sökordsoptimerar en webbplats – oavsett om du är en naprapat i Masthugget eller en låssmed på Kungsholmen. Frågan är då, hur ser du till att din hemsida är så pass relevant att den hamnar högst upp i sökresultatet? Det finns över 200 olika rankingfaktorer som du kan försöka påverka med din sökmotoroptimering. Man kan säga att dessa 200 olika rankingfaktorer tittar på tre saker: Relevans, auktoritet och kvalitet.
Auktoritet är hur mycket Google litar på innehållet på sidan. Detta baseras främst av antalet länkar. Ju fler länkar från andra sidor som länkar till din sida desto bättre auktoritet anses sidan ha. Kvalitet handlar om flera saker men i korthet handlar det om strukturen på din hemsidas innehåll och hur besökare interagerar med dina sidor – till exempel om de stannar kvar länge på din hemsida eller lämnar den väldigt fort.
Ja, det finns mycket att säga om SEO. Vill du lära dig mer? Titta på nedanstående webinar där vi går närmare in på SEO, dess olika delar och hur du kan skapa SEO-vänligt innehåll.