SERP är en förkortning av Search Engine Results Page och är den resultatsida (eller alla de resultatsidor) som en söktjänst som Google eller Bing visar i webbläsaren när en användare gör en sökning på olika sökord.
Varje SERP är i princip unik då resultatet som presenteras för användaren anpassas efter användaren. SERP:en baseras på exempelvis geografisk plats (resultatet blir olika för den som gör en sökning i Göteborg och den som gör en sökning i New York) och din webbhistorik.
SERP:ens utseende är inte hugget i sten då Google och övriga sökmotorer konstant arbetar för att uppdatera sökresultatet och inkorporera nya element (och ta bort de som inte fungerar så bra). Det är t.ex. bara att jämföra Googles utseende med hur det såg ut för 1o år sedan för att inse att SERP är under konstant utveckling och förändring. Det betyder att man som annonsör eller företagare hela tiden måste vara beredd på att ta till sig och anpassa sig efter förändringar och nya möjligheter.
SERP påverkas av navigation, information och transaktion
Resultatsidan är också avhängig vilken sökfrågetyp som startade själva Google-sökningen. Man pratar då ofta om tre typer av sökfråga: navigationssökning, informationssökning och transaktionssökning.
Vid en navigationssökning är personen som söker målmedveten och vet var på nätet som han eller hon vill landa, det skulle exempelvis kunna vara en sökning på “expressen”, “eniro” eller “linkedin”.
Informationssökning innebär ofta att den som googlat befinner sig tidigt i någon slags beslutsprocess och vill få fram information. Det kan handla om att söka efter “klippa håret herr” eller “begagnad barncykel”.
Transaktionsökning innebär att sökaren, i motsats till informationssökning befinner sig sent i beslutsprocessen. Att personens mål är att på något sätt genomföra en konvertering, om det så är att köpa en biobiljett eller lägga en produkt i en varukort.
Beroende på sökarens intentioner i början av processen så levereras en unik resultatsida baserat på just den specifika sökningen.
Se exempel på två olika varianter av SERP nedan, en “vanlig” med enbart organiska sökresultat och sen en variant med Google-annonser. Vill du veta mer om Google? Kolla då in Google för småföretagare.

Så här kan en klassisk SERP se ut vid en sökning på “Eniro”. Med organiska sökresultat och så kallat rikt innehåll till höger.

Så här kan SERP:en se ut när de första sökträffarna är Google Ads. Inkl. shopping-annonser till höger. Läs gärna mer om Google Ads i vår stora guide.