Notepad saying SEO

Länkar till din hemsida är avgörande för hur relevant sökmotorer ser på din webbplats. Den här typen av sökmotoroptimering kallas för off-page. I följande inlägg berättar vi mer om hur off-page SEO fungerar.

Till skillnad från on-page-sökmotoroptimering som försöker skapa relevant innehåll på själva hemsidan innebär off-page allt det som sker utanför hemsidan. Det handlar om andra hemsidor, bloggtexter, nyhetsartiklar, Facebook-inlägg eller liknande som nämner ditt företag i någon form, eller ännu bättre, länkar in till din hemsida. Detta kommer göra så att Googles AI upplever hemsidan som ”mer relevant” än dina konkurrenter och rankar den högre i träfflistan.

Precis som i on-page-SEO kommer innehållet, relevansen och hur tillförlitligt informationen är på de externa sidorna spela stor roll i hur väl din hemsida rankas. Det visar sig också att off-page-sökmotoroptimering står för ungefär 50% av hur bra din hemsida rankas på olika sökmotorer.

Olika typer av länkar

Det finns i huvudsak tre typer av länkar: naturliga länkar (t.ex. en online-recension som länkar till din hemsida), manuellt byggda länkar (t.ex. en influencer som får betalt för att länka till dig) eller egengjorda länkar (sidor skapade för att leverera relevant innehåll och länkar).
Om till exempel en person på en blogg skriver om hur nöjd den är med hårbehandlingen den fick på din frisörsalong och länkar till din hemsida så är det en så kallad backlink, det vill säga en länkning till din sida. Detsamma gäller eventuella länkar i online-recensioner, i tidningar på nätet, på sidor som Eniro, i forum och så vidare. Det gäller också länkar på sociala medier.

Vill du veta mer om SEO och Eniro?

Vilken typ av off-page SEO gillar Google?

För Google är relevans avgörande och Google tittar mycket på om sidan som länkar har ett värde för läsaren. I korthet kan man säga att Googles artificiella intelligens jämför sidan som länkar till din sida för att se likheter, som exempelvis sökord, och hittar den likheter så rankas din hemsida högre på dessa sökord. Vilken typ av länk som används spelar mindre roll, utan det som bidrar mest till en bra sökoptimering för ditt företag är bland annat:

  • Hur populär länksidan är
  • Hur väl relaterad länksidan är i förhållande till sidan den är länkad till
  • Hur ny länken är
  • Hur tillförlitlig länksidan är

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata