2 minuters läsning

Strukturerad data är data som matas in i webbplatsens kod på ett strukturerat sätt för att berätta för Google vad som finns på sidan och vad sidan handlar om. Genom att använda Schema Markups, som det också heter, så hjälper du sökmotorn att förstå vad din data betyder – och inte bara vad den säger.

Strukturerad data gör det enkelt enklare för sökmotorn att förstå vad en specifik sida handlar om. HTML-kod som exempelvis H1, H2, H3 berättar för Google att det är olika typer av rubriker som ska visas på olika sätt. Strukturerad data å andra sidan hjälper sökmotorerna att mer intelligent analysera ditt innehåll. Det är som med ord som kan betyda flera olika saker, som till exempel medium – med strukturerad data så förstår Google vilken mening ordet har i just det här sammanhanget. Såväl HTML-kod som strukturerad data är med andra ord viktigt för din sökmotoroptimering.

Strukturerad data hjälper Google

Med strukturerad data kan du få Google, och andra sökmotorer, att förstå vad som är din butiks adress, vad som är telefonnumret till ditt företag och vilken typ av verksamhet du driver. Kanske vill du också berätta om dina priser och öppettider? Detta kan inte sökrobotarna själva få fram från sidan, om det då inte är strukturerat.

URL-struktur

När vi pratar om strukturerad data kommer vi även in på URL-struktur. I grund och botten skulle det vara mest lämpligt att ha en unik sida med en unik URL för varje produkt eller tjänst du erbjuder. Det kan dock vara rätt så svårt och tidskrävande att få till. Det man kan göra är att ha en sökordsrelevant URL. Det vill säga att sökordet du optimerar mot ska inkluderas i din URL och helst så nära huvudämnet som möjligt. Det berättar nämligen för Google vad som är relevant.

Tänk också på att om du tidigt ser till att strukturera dina URL:er så möjliggör du också för framtida optimering när du ska skapa undersidor. 

Vill du lära dig mer om SEO? Spana in nedanstående webinar.

av

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata