man använder dator och tänker

Sökmotoroptimering blir allt mer populärt ju fler företag som upptäcker fördelarna. För många är dock begreppet fortfarande något diffust. I följande artikel ger vi därför svar på de två vanligaste frågorna: “Vad är SEO?” och “Hur fungerar egentligen sökmotoroptimering?”

Vad betyder SEO?

SEO är en förkortning av Search Engine Optimization. På svenska används även sökoptimering eller sökmotoroptimering.

SEO är ett samlingsnamn för de tekniker som du kan använda för att få din webbsida att synas så högt upp som möjligt på resultatlistan. I korthet handlar det om att försöka utnyttja de algoritmer (”regler” om man så vill) som exempelvis Google satt upp.
Google är en så pass stor maktfaktor inom informationssökning och försäljning att man som företagare inte har råd att vara osynlig på relevanta sökningar som rör ens specifika verksamhet. Om du inte aktivt och kontinuerligt arbetar med din SEO, så är risken stor att någon av dina konkurrenter kommer att ta den synligheten.

Google älskar sidor som uppdateras och det är en viktig nyckel till att öka din synlighet. Det innebär att du hela tiden ska uppdatera, förbättra, testa och förändra din sida för att öka och behålla din position på sökmotorer.

Öka din synlighet på sökmotorer

Sökmotoroptimering är nämligen en viktig del av din digitala marknadsföring och innebär att du med olika tekniker förbättrar din webbplats för att få den att synas bättre i relevanta sökningar på sökmotorer såsom Google och Bing.

För att göra det väldigt enkelt: Om en sökmotor exempelvis föredrar sidor som är väldigt snabba på att ladda, så kan en typ av sökmotoroptimering handla om att försöka ta bort alla hinder som gör att din hemsida är långsam, exempelvis stora och tunga bilder som påverkar laddningstiden.

Google sägs ha över 200 olika rankingfaktorer som du kan försöka påverka med sökmotoroptimering. Dessa har som uppgift att försöka mäta tre saker:

  • Relevans – Hur bra en sida matchar en sökning.
  • Auktoritet – Hur trovärdigt Google uppfattar innehållet på sidan.
  • Kvalitet – Den tekniska kvaliteten och användarupplevelsen.

Låt oss gå in lite på djupet när det kommer till relevans, auktoritet och kvalitet!

I grund och botten handlar SEO om att din hemsida måste vara relevant. Din hemsida måste ta hänsyn till både sökrobotar men även till besökare. Spindlarna letar efter saker som är viktiga, användarvänliga och intressanta för dina besökare. De kan dock se lite olika ut.

Själva sökningen som görs är betydande. De ord du eller dina kunder använder måste vi ta hänsyn till när vi sökordsoptimerar en webbplats – oavsett om du är en naprapat i Masthugget eller en låssmed på Kungsholmen. Frågan är då, hur ser du till att din hemsida är så pass relevant att den hamnar högst upp i sökresultatet?

Auktoritet är hur mycket Google litar på innehållet på sidan. Detta baseras främst på antalet länkar. Ju fler länkar från andra sidor som länkar till din sida desto bättre auktoritet anses sidan ha. Länkarna i sin tur värderas också olika, relevans och auktoritet hos sidan som länkar till din sida värderas högre än länkar från sidor som saknar dessa egenskaper.

Kvalitet handlar bl.a. om strukturen på din hemsidas innehåll, d.v.s. ur en ren teknisk aspekt, men även hur besökare interagerar med dina sidor – till exempel om de stannar kvar länge på din hemsida eller lämnar den väldigt fort. Sökmotorer tenderar att föredra sidor med ett rikt innehåll. En omodern och dåligt genomtänkt design på din hemsida är mer trolig att förlora trafik och generera lägre konvertering, jämfört med en genomtänkt webbplats där dess design tilltalar dina användare.

Vill du veta mer om hur du som småföretagare kan börja arbeta med SEO? Här har vi samlat 3 bra tips för den som vill börja sökmotoroptimera.

Så hur fungerar SEO?

Sökmotoroptimering handlar om att strukturera upp informationen på din hemsida eller i din webbutik enligt de grunder och regler som finns inom sökmotoroptimering.

Sökmotorer som Google och Bing skickar ut sina sökrobotar för att hitta sidor på internet och scanna av dem (även kallat crawla). De samlar in information om exempelvis nyckelord, länkade sidor, bilder, kod med mera. När detta är gjort läggs sidan till i sökmotorns index. Därefter analyserar algoritmerna sidorna i indexet och bestämmer i vilken ordning sidorna visas i sökresultaten för en given fråga som en användare har ställt. Googles sökindex innehåller hundratals miljarder webbsidor och är över 100 000 000 gigabyte stort. Man kan lätt bli både imponerad och skrämd när man får tillbaka ett sökresultat på en diffust skriven sökning, som ändå visar sig ge resultat.

Visste du att man kan sökmotoroptimera sina videor och bilder? På så sätt kan man exempelvis få en video man laddat upp på Youtube att ranka högt i sökresultatet för videos när någon genomför en relevant sökning. Genom att hamna på sökresultatets första sida med såväl en film som en intressant text så täcker du upp en större del av Googles SERP och tar en ännu större portion av trafiken.

Sökmotoroptimering handlar om två saker: onpage och offpage.

Onpage handlar om alla de delar man förändrar på den egna hemsidan, det vill säga kvaliteten på sidan. Det finns delade åsikter om vad som väger tyngst i relation till rankingfaktorerna, men många håller med om att rubriker, metabeskrivningar (se bild nedan), titeltaggar, bra innehåll, webbplatsindex och strukturerade data är bra ställen att starta på när du behöver börja göra onpage-SEO. En snabb och säker webbplats är också något som premieras av Google. Ju relevantare innehåll du har onpage, desto mer älskad blir du av sökmotorerna och dina besökare.

Offpage-SEO å sin sida skulle lika gärna kunna kallas för länkstrategi. Det handlar om att få länkar till din sida. Offpage-länkar är nämligen ett tecken på din sidas auktoritet. Ju fler som länkar till din webbplats och intygar att detta är något som bör besökas eller läsas, desto bättre är det förstås för din synlighet.

Det här ett exempel på en metatitel och metabeskrivning. D.v.s de korta texter som syns i sökresultatet när någon utför en relevant sökning. En del av SEO är att arbeta aktivt med metabeskrivningarna för att hitta rätt typ av text som gillas av sökmotorer och klickas av användarna.

 


Vad är målet med SEO? Läs mer om konverteringar


Läs gärna vår ultimata guide till SEO eller lolla gärna in vårt matiga webinar om SEO i spelaren nedan.

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata