SEM (sökmotormarknadsföring) är ett paraplybegrepp och en form av digital marknadsföring som täcker in både SEO (sökmotoroptimering) och SEA (sökmotorannonsering). När man pratar om SEM i allmänhet brukar det dock främst vara betald annonsering på sökmotorer man syftar på, så det kommer vi att göra även här. Men hur fungerar det? Vad kostar det? Och vad skiljer egentligen SEM från SEO? Vi ska försöka reda ut begreppen.
Hur funkar SEM?
Med betald annonsering kan du vara än mer effektiv i din marknadsföring genom att rikta din trafik mer specifikt dit du vill. Du driver besökare till din hemsida från till exempel Google utan att behöva ranka organiskt. Målet är helt enkelt att placera just din produkt eller tjänst framför näsan på den som söker efter den.
Google Ads är ett av de populäraste annonseringsverktygen på marknaden just nu. När du annonserar med hjälp av Google Ads kopplar du din annons till ett eller flera sökord som du själv valt ut. Det kan exempelvis vara “manikyr Köping” om du driver en nagelsalong i just Köping. När besökare sedan söker på dessa specifika ord syns din annons överst i sökfältet. Först därunder kommer de organiska resultaten att synas. Annonserna i sig kan bestå av uteslutande text eller av text i kombination med bild. Vill du veta mer? Ta del av vår ultimata guide om Google Ads här.
Det finns två typer av SEM:
- Pay-per-click-annonsering (PPC) eller “betala per klick” på svenska: det innebär att placera annonser på sökmotorernas resultatsidor som riktas på mot specifika nyckelord (keywords). När någon klickar på din annons så betalar du en avgift
- Sökmotoroptimering (SEO): SEO innenbär att du optimerar en webbplats innehåll (content) och struktur för att göra den mer attraktiv för sökmotorer och förbättra dess ranking i sökresultatet. SEO är en långsiktig strategi som kan hjälpa verksamheter att attrahera mer organisk, d.v.s. icke-betald, trafik till deras webbplatser.
Vad kostar det att annonsera på sökmotorer?
PPC (Price Per Click) är ett högst relevant begrepp när man pratar om SEM. Det innebär att du som annonsör betalar för de klick din annons får. Annonsen kan visas i sökfältet för tusentals användare, men du betalar alltså enbart för de som faktiskt klickar på den.
Så vad kostar då ett klick? Det är en fråga utan konkret svar, då kostnaden beror på vilket sökord du väljer. Faktorer som avgör priset kan vara hur hög konkurrensen är om det sökord du valt att koppla din annons till samt vad andra företag är villiga att betala för just det sökordet. Ju fler företag som vill annonsera på sökordet, desto dyrare kommer ordet helt enkelt att bli per klick för annonsören – det vill säga dig. Det positiva med detta är att du enkelt kan hålla koll på din egen budget och vilka nyckelord du vill synas för.
SEO och SEM – vad är skillnaden?
För att göra det hela extra tydligt har vi listat de största skillnaderna mellan SEO och SEM här:
- Med SEO ökar du din trafik organiskt, medan SEM innebär en kostnad per klick för dig som annonsör.
- SEM är direkt konkurrenskraftigt eftersom din betalda annons hamnar överst i söklistan per automatik. För att uppnå detsamma med SEO behövs mer omfattande och tidskrävande arbete – och inte minst tålamod.
- Om du vill öka trafiken snabbt är alltså SEM mer effektivt än SEO. Med SEO ser du däremot resultat på längre sikt.
Kombinera SEO och SEM
Om du vill öka inflödet av kunder via sökmotorer, så är ett vinnande koncept att arbeta med både SEO och betald annonsering i kombination. Genom att kontinuerligt arbeta med din SEO skapar du en relevans för din hemsida hos sökmotorerna på längre sikt och med SEM kan du uppnå snabba, effektiva resultat här och nu. De insikter du får ut av din betalda annonsering kan vara en väldigt bra grund för hur du väljer att jobba med din SEO. Du lär dig vilka sökord som konverterar bäst via dina annonser och kan då sökordsoptimera din hemsida utifrån dessa kunskaper. Win-win, helt enkelt.
Nyfiken på att lära dig mer om sökmotormarknadsföring? I spelaren nedan kan de se vårt senaste webinar om Google Ads och hur du kommer igång med ditt SEM-arbete.