Internethandeln ökar för varje år men trots det uppger 41% av svenskarna att de fortfarande handlar sina julklappar i sin närhet, det visar en undersökning från Eniro. Anledningen till att man väljer att shoppa i sin närhet är en kombination av bekvämlighet och en vilja att stödja sina lokala handlare.

Julhandeln via nätet kan i många fall framstå som ett enkelt sätt för svenskarna att göra sina inköp men hela 89% handlar i sina lokala butiker just för att de är nära och 59% säger sig göra det för att stödja sina lokala handlare. Helst skulle 50% vilja köpa sina julklappar lokalt och 41% gör det, vilket tyder på att ännu fler egentligen vill stödja det lokala utbudet.

Lokala julklappar

Svenskarna är generellt väldigt nöjda med sitt lokala butiksutbud, hela 64%, och det är inte en siffra som skiljer sig nämnvärt mellan olika delar av landet. Exempelvis är 68% i Övre Norrland nöjda med sitt lokala butiksutbud. Minst nöjda är man i Norra Mellansverige med 53%, visar undersökningen som utförts i samarbete med Epinion.

– Just julshoppingen är något som många planerar för och många jämför olika priser. Där kan näthandel vara en smidig lösning men många svenskar föredrar ändå att handla lokalt vilket är glädjande att se. Det är positivt att så många är måna om att stödja sina lokala handlare och därmed den lokala orten, säger Per Hedén, Head of Commercial Development på Eniro.


Var köper du oftast dina julklappar?

  • I närheten 41%
  • Jag åker en längre väg för att hitta rätt produkt 32%
  • På nätet 20%
  • Jag köper aldrig dessa produkter 7%

Vill du synas lokalt? Testa annonsering på Eniro

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata