Man söker på Mariah Carey på sin mobil

Vill du veta vad alla pratar om just nu på internet? Eller vill du förutse vad som kommer bli populärt inom kort? Med Google Trends kan du hålla koll på sökvolymer och trender över tid, som att Mariah Carey till exempel avslöjat att julen är i antågande.

Låter det konstigt? Det är egentligen fullt rimligt. Vissa söktrender på Google kommer och går för att kanske aldrig synas igen. Trender och tendenser som poppar upp och peakar för att sedan försvinna ur allmänhetens medvetande.

Covid-19 är ett exempel på en sökterm som innan februari 2020 var fullständigt icke-existerande (se bild nedan) men som sedan ökade allt mer i omfång, för att under stora delar av 2022 nästan försvinna helt. Här finns ju även möjligheten att kolla trenderna för alternativa söktermer som “coronavirus” “corona” och Covid 19 utan bindestreck.

En sökning på “covid-19” globalt visar att sökordet trendat och nu är på kraftig nergång.

Ökad popularitet avslöjades av Google Trends

Ett annat mer populärkulturellt fenomen är HBO:s tv-serie Game of thrones (se bild nedan). Seriens åtta säsonger gjorde tydliga avtryck på Google Trends (notera de åtta peakarna på bilden nedan). Söktermen kan också fungera som en tydlig illustration på hur serien faktiskt blev mer och mer populär för varje säsong som gick – för att därefter störtdyka i intresse.

I augusti 2022 hade Game of thrones-prequeln House of the dragon premiär, något vi kan notera i den lilla pulshöjningen längst till höger på bilden nedan.

Vill du komma högre upp på Google?

All I want for Christmas is Google Trends

Så hur kommer Mariah Carey in i bilden? Hennes jullåt All I want for christmas som släpptes i oktober 1994 har inte bara toppat topplistan på Spotify de senaste jularna, den är också en bra indikator på när folk faktiskt börjar komma in i julstämning – perfekt illustrerat i denna virala tweet. Som ni kan se vid den röda cirkeln i bilden nedan så börjar intresset växa till sig tidigt på hösten från ett läge på nära nog noll till en liten men ändå noterbar böj uppåt. En trend som vi ser återkommit varje jul de senaste fem åren, för att sedan tvärdö dagarna efter julafton. Det är med andra ord inte konstigt att Mariah Carey tjänat multum på juldängan “All I Want for Christmas”. Låten som hon skrev tillsammans med Walter Afanasieff har över 1,1 miljarder strömningar på Spotify och brukar bara i strömningar dra in cirka 1 miljon kronor per vecka under julen.

Så vad ska du göra med den här informationen?

Se till att hålla koll på trender som rör ditt företag. På så sätt vet du när du bör annonsera online och när det är bättre att hålla i pengarna. Lägg upp en strategi för att fånga trenden tidigt och rid på vågen. Att söktermen pizza peakar runt nyår kanske inte förvånar någon, men visste du till exempel att juli är söktermens andra stora period? Tänk på att när söktermer som rör dig och ditt företag trendar så lär kostnaderna för klicken på dina Google Ads gå upp.

Med Google Trends kan du hålla koll över populära söktermer, inte bara på Google utan även på t.ex. Youtube eller Google Shopping. Du kan även bryta ner intresset efter delområde – vilket exempelvis avslöjar att söktermen “pizza” är populärast i Hallands län – och se exempel på topplacerade relaterade ämnen och frågor.

Tips: Testa olika söktermer på samma tema fast med olika stavningar eller synonymer

Lycka till!

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata