amazon

Med lanseringen av Amazon.se så kommer strukturomvandlingen av den svenska marknaden, både offline och online, bli än mer uppenbar för svenska kunder och svenska företag. De svenska kunderna är troligtvis redan vana digitala konsumenter – men hur redo är ditt företag, och varför ska du bry dig?

Amazon som plattform gör det lätt för mindre företag att nå ut med sina produkter som annars aldrig hade hamnat framför en så stor mängd kunder. Amazon dominerar e-handeln i USA och det är väl än så länge oklart hur stor del av marknaden de kommer att ta över när Amazon.se nu öppnat i Sverige, men som företag på den stora plattformen får du garanterat en draghjälp som gör det lättare för dig att synas på Google när någon söker efter din produkt.

58% av all försäljning på Amazon kommer från småföretag*

På Amazon så är mer än hälften av produkterna som säljs i hela världen från små- och medelstora företag. Och i genomsnitt säljer amerikanska små- och medelstora företag 4000 produkter i minuten. Den populäraste kategorin överlag är Elektronik, men de största kategorierna för små- och medelstora företag på Amazon är Hälsa/personlig vård, Hem och Skönhet.

Så varför ska du bry dig om att Amazon lanseras i Sverige? Jo därför att du får tillgång till en enorm marknad.

Så kommer Amazon.se påverka sökbeteendet

I USA uppger 55% att de börjar sin online shopping på Amazon. Samtidigt visar samma undersökning att antalet som börjar sitt sökande på en traditionell sökmotor gått ner från 34% till 28%.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är samma sak att börja sin online shopping på en plats och att sen avsluta den på samma ställe. Dagens kunder är duktiga på att göra sin research, och bara för att man söker på Amazon så betyder det inte nödvändigtvis att man genomför sin transaktion på sajten. Något som också framgår av ovan nämnda undersökning. Det är inte för inte som Google själva har hävdat att Amazon faktiskt är deras största konkurrent som sökmotor.

Vill du veta mer om annonsering på Facebook?

Svenskarna shoppar redan online

Vi har redan en stark tradition av att shoppa online i Sverige. Svenskarna och internet visade exempelvis att ungefär nio av tio internetanvändare i Sverige jämför priser på internet. Frågan är om vi kommer få samma effekt i Sverige som man sett i t.ex. USA när Amazon slår upp portarna. Att ett företag dominerar marknaden helt.

Vill du veta mer om vad du som företag kan göra för att vara redo nu när Amazon öppnat portarna i Sverige? Kolla gärna vårt webinar nedan för bra tips.

* Small business means big opportunity – 2019 Amazon SMB Impact Report.

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata