Google Ads (tidigare känt som Google AdWords) är ett kostnadseffektivt sätt att öka trafiken till din webbplats. Du kan rikta dina annonser till specifika målgrupper baserat på de sökord som dina kunder och din målgrupp använder. Använd Google Ads och du har då en hundraprocentig kostnadskontroll och kan hela tiden mäta effekten av din annonsering.
Vi har samlat 8 viktiga tips för den som vill komma igång med en Google Ads-kampanj i Googles söknätverk.
1. Definiera dina marknadsföringsmål
Vad vill du uppnå med kampanjen? Vill du att din publik ska handla på din hemsida eller är målet att de ska fylla i ett formulär där uppger att de vill bli kontaktade av dig? Målet med att vara synlig på Google kan vara lika många som olika, och genom att definiera dem i ett tidigt stadium så blir det enklare att ta reda på vilka funktioner som hjälpa dig att uppnå målen.
2. Rikta dina annonser
Du kan bestämma var du vill att dina annonser ska visas – geografiskt. Är ditt företag verksamt på en lokal, regional, nationell eller internationell nivå? Varför visa dina annonser på geografiska områden som ditt företag inte täcker? Genom att avgränsa ditt geografiska nedslagsområde så säkerställer du att din annons visas för relevanta användare, vilket ger dig lägre kostnad per konvertering/klick.
3. Ange budget och välj budstrategi
Annons-köp på Google baseras på auktionsprincipen. Det innebär att du kontrollerar din budget och anger ett pris per sökord som du är villig att betala. Betalning sker i regel först när en möjlig kund klickar på annonsen – och inte innan det. När du har bestämt hur mycket pengar du ska spendera på din kampanj så väljer du en budstrategi och definierar en dagsbudget.
• Budstrategi:
De flesta som är nya på Google Ads (AdWords) väljer att ge bud baserat på kostnad per klick (CPC). Då betalar du bara när någon klickar på din annons (alternativet är CPM, kostnad per tusen visningar). Hur högt upp din annons visas i Google beror på hur mycket du betalar för sökorden i din annons, och hur relevant sökorden och annonstexten är.
• Daglig budget:
Om det här är din första Google Ads-kampanj så kanske du vill börja med en liten investering, utvärdera och därefter eventuellt öka din budget efter behov.
Då förbättrar du chansen att träffa rätt
4. Bygg din kampanjstruktur
Nu börjar det praktiska: skapandet av strukturen som styr dina kampanjer i Google Ads (AdWords). Du ska skapa annonsgrupper och skriva lockande annonstexter. Här är det viktigt att du tänker igenom hur kampanjen ska organiseras och bestämmer ramverket och reglerna som styr dina annonsgrupper. Ett tips är att titta på hur din hemsida är uppbyggd: efter produkttyp, kundsegment eller tema?
5. Skriv effektiva annonstexter
Skriv rubriker som skapar uppmärksamhet med ett av de sökord som du vill vara synlig med. Rubriken är vad användaren ser först, så du bör experimentera med olika varianter för att se vilken som fungerar bäst.
Skriv en kort text för varje annons (se exempel nedan). Du har två linjer till ditt förfogande och det gäller att vara kort och koncis. Framhäv fördelarna som skiljer dig från konkurrenterna (öppet dygnet runt, hemleverans, osv). Berätta gärna för kunden vad du vill att hen ska göra; beställ, ladda ner, köp osv. Inkludera även ett sökord eller två i annonstexten. Då förbättrar du chansen att träffa rätt med din annons.
Ps skriv flera olika varianter på samma annons så att du kan se vilken annons som levererar bäst. Google optimerar sedan genom att framhäva den annons som levererar bäst.
6. Se till att ha bra landningssidor
När du skapar annonser med rubrik och text så måste du också bestämma var kunden skickas när de klickar på din annons. Vilken landningssida bör du använda – och matchar innehållet på sidan det du presenterar i din annons?
Ju sämre användarvänlighet och relevans desto större chans att Google ger dig försämrad kvalitetspoäng, vilket kommer att påverka din annons synlighet och priset på dina sökord.

Annons-märkningen visar vad som är en Google-annons och organiskt resultat.
7. Välj riktiga sökord
För att din annons ska bli sökbar så måste du lägga till sökord. Tänk på att det här är de sökord som dina kunder kommer använda i en söksituation och inte nödvändigvis de sökord du själv använder. Tänk därför alltid utifrån och in.
Tips för att hitta rätt sökord:
• Tänk kategorier! Dela upp efter produktkategorier eller serviceområden.
• Var specifik! Ju mer specifik du är, desto större chans att du träffar rätt målgrupp. Ska du ha en ny bil så söker du troligtvis inte efter ”ny bil”, du söker istället på varumärke och modell.
• Använd negativa sökord! Vilka sökord vill du inte att din annons ska visas på?
• Använd Google Keyword Planner (kräver ett Google Ads-konto), ett verktyg som hjälper dig att hitta ännu fler ord.

Använd Google Ads för att nå högre upp än konkurrenterna.
8. Håll koll på statistiken
Vad händer efter att kunden klickat på din annons? Har kunden agerat efter dina bestämda mål? T.ex. laddat ner en broschyr, köpt en produkt eller skickat iväg ett kontaktformulär? Genom att spåra dessa åtgärder kan du avgöra vilka annonser, sökord och kampanjer som fungerar bäst. Informationen kan sedan användas för att ytterligare vässa dina kampanjer. Det kan handla om att stänga ner en kampanj som ej gett önskat resultat eller lägga till fler annonser och sökord där du ser att det behövs. Kampanjer måste följas upp regelbundet och du bör testa och justera både budgivning, sökord, text och placering över tid.
Google ger dig som annonsör många möjligheter, och Ads (AdWords) bör definitivt vara en viktig del av din digitala marknadsföring. Läs gärna mer om hur olika sökmotorer kan komplettera varandra här.
Vill du veta mer om Google Ads och samtidigt få hjälp med att starta en kampanj? Då kan du få hjälp av Eniros medierådgivare. Kolla här! Eller läs vår ultimata guide om vad Google Ads är och hur annonsering på Google fungerar.
Lycka till!