Kvinna skriver på en laptop, två kaffemuggar står op bordet

Det är många som spekulerar i hur situationen med corona påverkar företagare och deras digitala marknadsföring. Och det är fullt förståeligt! För inte nog med att folk jobbar hemifrån och stannar inne, de har också mer fritid att lägga på Facebook, Instagram och Google.

Det är nu människor har extra tid att fördjupa sig i allt som finns online – shopping, guider, bloggar och så vidare. Samtidigt finns det företag som helt enkelt inte kan ta in kunder i butiken, eller som har skickat hem sina medarbetare och inte kan hålla öppet för sina kunder. Det betyder antagligen också att deras digitala marknadsföring har pausats. Det här kan tillsammans bilda en digital tendens; högre trafik med färre annonsörer.

Vad innebär detta för priserna på onlineannonsering?

Det ser ut som att priserna för digital annonsering är fallande i ett par branscher, men att det stiger i andra. Medan vissa företag brottas med stängda butiker och nedskurna marknadsbudgetar, är det för andra en helt annan situation.

Driver du en webbshop har du nog sällan sett ett så högt flöde av trafik, just eftersom dina kunder har mer tid att handla online. Har du en e-handelsprodukt som passar folk som går hemma kan det vara en utmärkt idé att skruva upp din budget och satsa ännu mer. Kikar vi till exempel på antalet sökningar på “hemmaträning” den senaste veckan kan vi se en drastisk ökning.

Google Trends, 15-03-20

Dessa sökningar kommer med största sannolikhet i kölvattnet av att olika gym och träningsanläggningar har börjat hålla stängt runt om i Sverige, samt att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att folk ej besöker dessa typer av anläggningar. När intresset för hemmaträning går upp innebär det en fantastisk möjlighet för dig som driver en webbshop inriktad på just träningsgrejer.

Samtidigt ser vi också en ökning av sökningar på “chokladbollar”, vilket kan bero på att att folk är hemma och därför kan tillbringa mer tid med sina familjer genom att bland annat baka. Det kan vara ett riktigt guldläge för dig som bloggar om bakning eller pysslar med e-handel inom bakning.

Google Trends, 15-03-20

Vad kan jag som inte har en webbshop göra?

För dig med ett företag där fysiska möten och att komma hem till kunden är en viktig del av din verksamhet kan det vara lite svårt att se vilken väg som är rätt att gå för att säkra att du kommer ut helskinnad. Annonsering online via t.ex. Google eller Facebook är förmodligen inte det första du tänker på – men det kan faktiskt hjälpa dig igenom den här tuffa situationen. Istället för att pausa din annonsering kan du arbeta smart, tänka lite annorlunda och använda dig av situationen istället för att kämpa mot den.

3 tips på annonsidéer att ta till i Corona-tider

1. Samla in e-postadresser
E-postadresserna kan du använda dig av efter att Corona-tiden är över för att skicka ut rabatter och uppmärksamma dina kunder på att du står stadigt efter allting som hänt.

2. Ge rabatt på presentkort
Presentkort är riktigt bra grejer, eftersom att de både kan ges bort för att användas efter att viruset passerat eller användas själv när allting fungerar som vanligt igen.

3. How-to-videos, guider och gör det själv-projekt.
Genom att skapa innehåll som människor kan underhålla sig med i hemmet under den här tiden, kommer du att bygga en relation till dina kunder – t.ex. how-to-videos (expainers). I och med att fler har tid att vara är online och söka på saker kommer du också kunna bygga ut din kundbas, vilket du kommer tacka dig själv för när den mest drastiska fasen av Coronaviruset (Covid-19) har lagt sig.

Hur priset och konkurrensen om annonsplatserna ser ut skiljer sig såklart från bransch till bransch och vissa av er har säkert redan sett fallande priser, medan andra kan komma att se det inom kort. Mycket tyder i alla fall på att det är något som kommer att fortsätta ett tag.

Vi befinner oss i en väldigt svår tid, både för dig som företagare och för dina kunder. Det innebär att vi måste visa förståelse och hjälpa varandra så gott vi kan genom hela den här situationen. Därför vill vi råda dig att hålla en professionell men också optimistisk ton i dina annonser och fokusera på att livet fortsätter. Det bästa vi kan göra för att hjälpa oss själva och alla andra är att jobba på som vanligt, så långt som det är möjligt.

Ta hand om er själva och varandra!

 

 

 

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata