Man på byggarbetsplats kollar sociala medier

Att annonsera på sociala medier är både kul och utmanande. De flesta av er som någon gång varit ute på ett socialt medium känner igen en typisk annons. De sociala medie-kanalerna kan se olika ut, men processen ser ungefär likadan ut om man går in bakom kulisserna. I den här artikeln ska vi berätta lite mer om hur det går till att annonsera på sociala medier som Facebook och Instagram.

För att skapa en annons så använder man sig av olika kampanjverktyg beroende på vilken kanal man befinner sig på. De olika plattformarna har ungefär samma uppbyggnad. Vissa mer avancerade och detaljrika och andra lite enklare med färre alternativ. Precis som med din övergripande strategi för din marknadsföring är det ofta så att du inledningsvis måste välja ett mål för din kommande kampanj.

Målen kan se ut ungefär så här:

  • Skapa aktivitet och få kommentarer
  • Driva trafik till en landningssida,
  • Sälja en produkt
  • Skapa leads.

Det du väljer här kommer så klart påverka alla andra val du gör när du sätter upp din kampanj.

Gillar bacon

När man satt sitt mål kan det vara bra att definiera sin målgrupp. Facebook är nog den sociala medie-kanal som erbjuder den mest detaljerade datan när det kommer till dina potentiella kunder. Medan man på exempelvis LinkedIn fokuserar väldigt mycket på yrkestitlar och erfarenhet så finns det på Facebook en hel värld av möjligheter. Din målgrupp kan till exempel bestå av personer som har visat intresse för eller gillar sidor relaterade till bacon. Den kan innehålla vänner till personer som gillat din sida. De kan vara riktade mot alla personer som bor inom en 1 km runt ditt företag, den kan även vara riktad mot alla personer som nyligen varit inom just den kilometern.

Vill du kan du även välja att rikta din annons specifikt mot personer som har en iPhone 6. Med Facebook Ads annonsering kan du med andra ord skjuta väldigt brett, men också grotta ned dig rejält och ta fram en väldigt liten och unik målgrupp.

Vilka sociala medier använder svenska företag?

Var vill du att din annons syns?

Efter att du definierat mål och målgrupp så handlar det ofta om att bestämma placeringar, om sociala medie-kanalen erbjuder det. På Facebook kan du exempelvis välja att annonsera på Instagram, Instagram Stories, ett klassiskt sponsrat inlägg i flödet på Facebook eller Messenger, för att nämna några.

Vilka placeringar du väljer för din annonsering kan vara beroende på vilken typ av annons du sen kommer att skapa. Ska fokus ligga på texten? Kommer du ha många bilder? Eller har du kanske en video du vill promota? Videoformat passar exempelvis bra på Instagram som en intresseväckare för att få exponering men fungerar sämre om man vill generera leads, detta kan tendera att dra fokus från det du önskar att kunden ska göra: det vill säga, fylla i ett formulär eller ge dig dina kontaktuppgifter. Många marknadsförare höjer ofta video till skyarna. Men det är viktigt att försöka komma ihåg ens grundstrategi och mål. Är video verkligen det bästa formatet för att uppnå det jag vill uppnå?

Sen bestämmer du budget, start- och slutdatum och kör igång din kampanj.

Vill du ha hjälp med din Facebook-annonsering?

Håll koll på budgeten

Vad händer sen då? Jo, en kampanj bör följas upp så kontinuerligt som möjligt. Kanske har du kört ett a/b-test? Det vill säga testa två typer av kampanjer för att se vilken som levererar bäst utifrån dina uppsatta mål? Då bör du kanske hålla koll oftare för att snabbt kunna styra över kampanjen mot den annonsering som levererar bäst. Ett tips är så klart att alltid skapa fler annonsvarianter på varje kampanj för att se vilka som levererar bäst. Delar de på sin budget så blir det inga merkostnader för dig. Snarare ger det dig bara möjligheten att få ut det mesta och bästa av din kampanj.

Skärmdumpar som visar mätningar i sociala medier

På sociala medier som Facebook, LinkedIn och Youtube finns det så klart verktyg som visar dig hur dina kampanjer går. Spenderad budget, räckvidd, antal likes, länkklick, engagemang osv. Men ett tips är så klart att skaffa till exempel Google Analytics för att mäta hur dina kampanjer påverkar trafiken in på din hemsida. Facebook till exempel baserar sina mätningar på sina regler, och Google Analytics kan visa dig andra siffror. Tillsammans ger det dig en helhetsbild av kampanjen. Är du redo för nästa stora steg så kan det så klart vara smart att tagga upp varje kampanj-url. Det vill säga göra en unik url-adress per annons eller liknande för att så på detaljnivå kunna studera din kampanj från start till mål.

Kolla gärna in vårt webinar nedan för ytterligare information om hur du går tillväga för att annonsera på sociala medier.

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata