kvinna arbetar med hemsida

Varje år lanseras nya trender som vi förväntas följa – inom allt från mode och inredning till mat, resmål och hobbys. Och hemsidor är faktiskt inget undantag. När kundernas beteendemönster förändras, så är det viktigt att man som företagare håller sig uppdaterad på vad som är “inne” just här och nu.

Man ska dock inte glömma bort att alla trender inte behöver passa just dina kunder, produkter och tjänster. Det gäller alltså att ha lite fingertoppskänsla här och inte bara hoppa på en trend utan att reflektera över på vilket sätt den skapar värde i just din verksamhet – om den nu ens gör det…

Vi har valt ut tre trender som kan vara värdefulla att tänka på för de flesta företagare:

Kombinera bild och grafik

Det är ingen nyhet att användare i regel inte gillar att läsa stora och långa textstycken. För att fånga besökarnas uppmärksamhet behöver du presentera innehållet på din webbplats på ett roligare sätt som håller dem intresserade. Snygga bilder är bra i sig, men när man kombinerar dem med grafiska element som lockar till interaktion blir resultatet som bäst. Dina användare kommer inte enbart att behålla intresset för ditt innehåll, utan de kommer även att i större utsträckning interagera med innehållet.

Mörka teman

Mörkt läge och mörka teman är en växande trend inom webbdesign som håller i sig från förra året. Många stora företag såsom Apple och Facebook använder mörkt läge på sina webbplatser. Här är några fördelar med mörkt läge och mörka teman och varför du skulle vilja implementera det i ditt designtänk under 2022:

  • Mörka teman får ögat att dras snabbare till utvalda designelement
  • Det minskar belastningen på ögonen om användarna befinner sig i en dåligt upplyst miljö, exempelvis om de besöker din hemsida på kvällen
  • Det inger en modern och inbjudande känsla – på så sätt behåller du användarnas intresse
  • Om besökaren använder din webbplats från en bärbar enhet kan mörka teman hjälpa till att spara på batteriet.

Video

Film och video fortsatte att vara ett populärt och starkt marknadsföringsverktyg under 2021. Användare gillar film eftersom den – till skillnad från vanlig text – kan engagera och kommunicera mycket information på kort tid och på ett roligt sätt.
Med det sagt bör du dock använda dina filmer klokt. Användarnas uppmärksamhet dras till rörliga bilder och därför behöver du se till att avsändaren (alltså du) är tydlig så att besökarna kan koppla ihop filmen med ditt varumärke. Filmer kan användas för att exempelvis berätta en historia eller visa dina tjänster eller produkter. Viktigt att ha i åtanke här är dock att du ser till att du visar dina filmer på ett sätt som inte påverkar din webbplats laddtider negativt – för, som vi berört i tidigare blogginlägg, så tenderar besökare att överge hemsidor med långa laddtider.

Med den stora ökningen av digitaliserade processer och företag som driver sin verksamhet genom sin webbplats råder det stor konkurrens om att synas. Du bör därför anamma och tänka på dessa trender för att få just ditt företag att sticka ut och ge dina användare en upplevelse som får dem att vilja komma tillbaka – om och om och om igen.

Ännu ett tips: testa någon av de många scanners som finns där ute för att analysera din hemsida. Exempelvis vår egna Hemsidekollen.


by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata