kvinna framför dator med penna i handen

Det finns en sak man kan vara säker på, och det är att Google årligen genomför flera ändringar i sina algoritmer, d.v.s. de regler som styr vilka saker som syns var när någon gör en sökning. Allt för att kunna leverera ett så relevant sökresultat som möjligt. Men det man också kan vara säker på är att det inte alltid kommuniceras utåt vilka dessa ändringar faktiskt kommer att vara för några.

Så hur håller man koll på vilka förändringar som Google genomför? Det blir helt enkelt upp till världens alla sökmotorspecialister att notera att förändringarna sker, testa sig fram och därigenom lära sig mer om förändringarna.

Men med det sagt: Google kan ibland hinta om stora förändringar och vad dessa förändringar i framtiden kommer att premiera eller för den delen: vad som kommer att förlora i betydelse.


Missa inte: Testa din hemsidas SEO på bara ett par sekunder


Så vad kan vi förvänta oss under 2021?

Som vi nämnt tidigare så har pandemin skyndat på utvecklingen av e-handeln och många nya spelare har dykt upp på marknaden. Detta skapar mer konkurrens, en slags digital trafikstockning. Fler och fler tävlar om topplaceringarna när det kommer till nyckelord och sök.

Sök blir också en allt bredare definition och för att garantera topplaceringar online måste vi idag titta bortom det klassiska sökresultatet. Röst, bild och video är nu en viktig del av sök. Och vill man sitta i förarsätet så är det viktigt att ens SEO-strategi för 2021 även involverar dessa delar.

Grunderna är dock detsamma. Google vill leverera bra svar på användarnas frågor. Men som sagt, och jag upprepar det igen, reglerna ändras eller uppdateras mer eller mindre konstant.

Vilket leder oss till årets kanske största nyhet – och det är att Google nu kommer öka betydelsen av så kallade Core Web Vitals.

Hastighet påverkar din placering

Användare älskar snabba webbplatser, de konverterar bättre och är också länkade till oftare.

Med Core Web Vitals så har Google skapat ett mer innovativt sätt att mäta den upplevda hastigheten hos användaren.

Hastighet har redan tidigare varit en rankingfaktor hos Google, men med den här förändringen kommer fokus hamna än mer på just hastigheten. Det kommer inte vara den avgörande faktorn som hjälper eller stjälper din hemsida, men den kommer få en större vikt.

Core Web Vitals handlar egentligen om 3 saker:

  • Largest Contentful Paint, vilket är hur snabbt det tar för det största innehållet på sidan att laddas.
  • Vi har även First input delay och det är för att utrycka det enkelt fördröjningen mellan när du klickar på något som en länk eller en knapp och den tid det tar för webbläsaren att svara på din åtgärd.
  • Och slutligen har vi Cumulative Layout Shift, och det handlar om hur saker och ting kan flyttas runt på en sida medan den laddas. De flesta av er har nog upplevt något liknande, ni tror sidan laddat klart och ska klicka på en länk och så hoppar allting runt och så klickar ni helt fel.

Och ja, dessa grejer kan vara rätt avancerade. Men ett generellt tips är att om du har en bra och modern hemsida, t.ex. från Eniro, så kommer Core Web Vitals initialt påverka dig mindre än om du satt på en gammal webbplats. Du kan kolla din egen hemsida med Googles Search Console.

Oavsett påverkan så är det viktigt att ta med sig den här informationen nu när de nya reglerna släpps lösa framåt sommaren.

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata