Det kan tyckas som en självklarhet att man som företag har koll på sin kundkrets och målgrupp, men så är inte fallet. I följande artikel berättar vi mer om varför det är viktigt att du definierar din tänkta målgrupp.
Att inte ha en klar bild över sin målgrupp och kundkrets kommer göra att din försäljning blir lidande.
Dels blir annonseringen du gör lidande:
- Vem ska du tala till och om vad?
- Var bor personen ifråga?
- Vad är kunden intresserad av?
- Vad är kundens kunskapsnivå?
- Finns det flera olika typiska kunder?
Dels blir din hemsida också lidande om du har en dålig koll på din målgrupp:
- Hur bör din hemsida se ut för att locka just din kundkrets?
- Har du gjort informationen för avancerad?
- Vill dina kunder bara hitta till din webbshop och skiter i resten?
- Ser de dig som en thought leader och kommer till dig för hjälp och råd?
- Vem bör du sökoptimera din hemsida för?
Nå ut till en tänkt målgrupp
Så börja med att skapa en målgrupp. Gärna redan igår. Definiera din typiska kund. Skapa en strategi eller skissa ner en arketyp på ett papper: “Johanna 37 år. Gillar att hemmafixa. Bor ofta i villa eller radhus. Behöver få tydliga råd och tips. Har ofta gott om pengar.”
Kanske har du också en typisk målgrupp som du faktiskt vill nå men som du tidigare inte sett som din målgrupp. Hur gör du då? Du driver en butik som säljer löparutrustning men 90% av dina kunder är män. Hur kommer det sig att kvinnorna inte handlar och hur ser den målgruppen ut – och hur kan du göra för att nå just dessa.
Data om din målgrupp är guld värt
Det finns också en möjlighet att definiera din kundbas genom att faktiskt be om deras data. Data i det här fallet kan vara rätt enkla saker som kundens namn och mejladress. Vilken typ av information som är viktig för just dig är lite beroende på vad du faktiskt säljer. Kanske är du intresserad av ålder, yrke, kön eller vad de brukar handla oftast?
Data går att samla in på olika sätt, via exempelvis Facebook och Facebook Ads och även med hjälp av en pixel – men framför allt kan du enkelt be om den i din dagliga kontakt med din kund. Och ja, det finns en risk att det känns så väl inträngande som lite creepy. Men det beror ju helt på hur du arbetar med din approach.
-
-
- Kanske ber du om en like på Facebook för rabatt på nästa hårklippning eller kundens mejladress för utskick av nyhetsbrev fullmatade med bra erbjudanden?
- Kanske frågar du om kundens födelsedag för möjligheten att kunna skicka ut erbjudanden och gåvor på kundens födelsedag.
-
Här är det så klart viktigt att tänka på såväl kundens integritet som GDPR. Men till syvende och sist så är det många kunder som kan tänka sig att handla med sin data om det kommer med en stor portion fördelar för kunden ifråga. Slutligen, ett tips är också att mäta trafik och beteenden på din hemsida med exempelvis Google Analytics, för att på så sätt förstå dina kunder och besökare bättre.