google search console

När du har en webbplats är det viktigt att underhålla den och se till att allt fungerar korrekt.
Till din hjälp kan du använda Googles eget verktyg Google Search Console. Det är gratis och enkelt att använda.

#1 – Se sökfrågor och populära sidor

Fliken “Resultat” är en fantastisk funktion för alla er som skapar innehåll på en webbplats. Under den här fliken får du en översikt på vilka sökfrågor användare använder för att hitta din webbplats och hur många klick och visningar de specifika nyckelorden har i Googles resultatlista. Du kan kryssmarkera sökfrågorna med din egen sökordslista och leta efter eventuella avvikelser, motsägelser eller optimeringsalternativ. Om ett visst nyckelord har en mycket lägre (eller högre) betydelse än du förväntat dig, kan det vara en bra idé att utvärdera innehållet på din sida och se över om du har möjlighet att skriva något annat.

Förutom sökfrågorna kan du även se vilka sidor som rankas högst i sökresultaten. Dessutom kan du se klickfrekvenser på sidor med det högsta antalet visningar. När dina klickfrekvenser är högre kan du jämföra med vad som hjälper till att generera mer trafik på de bästa sidorna och använda samma strategi för sidor med lägre ranking. Funktionen kan alltså hjälpa dig att förstå var du behöver förbättra och se vilka sökord som rankas bäst.

En screenshot från Google Search Console

Google Search Console är en väldigt bra funktion för alla företagare som skapar innehåll på en hemsida.

#2 – Se hur din webbplats indexeras

Indexet visar hur din webbplats indexeras i Google.

Du kan skicka nya webbplatskartor och be Google att indexera sidor på nytt, för att hålla Google uppdaterad med dina sidor.

Rapportering

Du kan se alla sidor som Google har hittat, se vilka sidor som det är fel på och vilka som är giltiga utifrån varningar och exkluderade sidor.
Funktionen “täckning” är viktig och något du bör fokusera på för att snabbt korrigera eventuella fel. Dessutom vill du alltid sträva efter ett ökat antal giltiga sidor eftersom det betyder att du ständigt ökar innehållet på din webbplats.

Sitemap

En annan viktig aspekt av Search Console är att skicka in din webbplatskarta. Genom att placera en XML-fil med en webbplatskarta på din webbserver, aktiverar du sökmotorer (som Google) för att ta reda på vilka sidor som finns och vilka som nyligen har ändrats. Sökmotorerna kan sedan söka igenom dina sidor i förhållande till din webbplatskarta. När du har en webbplatskarta skickar du den till Search Console. När det finns uppdateringar på din webbplats hittar Google dem och indexerar dem.

Så här ser det ut under Webbplatskartor (Sitemaps) i Google Search Console. Du får då bl.a. information om typ av sitemap, datum den skickats in och datum den lästs, status samt antalet upptäckta webbadressser.

#3 – Search Console visar förbättringar

Den här funktionen visar alla förbättringar som Google har registrerat på din webbplats förra gången den indexerades. Informationen inkluderar antalet giltiga objekt som finns på webbplatsen, beskrivningar av varje objekt och detaljer om eventuella varningar eller fel som hittats. Det är viktigt att alla fel som anges i detta avsnitt förbättras och skickas in för validering. Google Search Console är ett av de bästa SEO-verktygen där ute och visar dig möjligheter att optimera din webbplats såväl som möjligheter att förbättra din ranking. Så det är bara att köra igång!

Med Google Ads hamnar ditt företag högst upp i sökresultatet.

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata