Snickare arbetar på dator

Google-annonsering blir allt mer populärt bland svenska företag – oavsett storlek. Det skapar såväl utmaningar som tuff konkurrens. Här har vi samlat några bra strategiska tips som du kan följa för att skapa lyckade kampanjer i Google Ads.

Att såväl små som stora svenska företag investerar allt mer pengar i annonsering på Google kommer inte som en överraskning. Det är nämligen en marknadsföring som blir allt vanligare i alla storleksklasser när fler och fler företag inser att det är ett av de bästa sätten att öka sin försäljning online.

Att annonsera på Google fungerar som en auktion där du budar på nyckelord. För att försäkra sig om framgång krävs det erfarenhet, men det går att uppnå goda resultat även utan att vara en fullfjädrad expert.

Att välja rätt nyckelord är viktigt, särskilt med en liten budget, eftersom det kommer ha en stor inverkan på din framgång. Om ditt företag har ett starkt varumärke så är antagligen de bästa nyckelorden redan i viss mån knutna till det, oavsett om du är en populär lokal snickare eller ett globalt läsk-varumärke. Om så däremot inte är fallet så måste du lista ut andra nyckelord för att nå ut i bruset. Det kan vara namnen på, eller typerna av produkter du säljer, enskilt eller i kombination med andra ord eller med detaljer såsom produktens färg. Men det finns hjälp att få för den som vill hitta de bästa nyckelorden: Googles Sökordsplanerare.

Google Keyword Planner

Google Keyword Planner (sökordsplaneraren) är ett hjälpmedel du kan använda för att ta reda på rätt sökord och nyckelord för ditt företag och din bransch. I verktyget får du ett ungefärligt estimat på dels hur ofta det söks på olika sökbegrepp men även förslag på nya termer. Ofta vet man på ett ungefär vad man vill synas på, men det är inte alls säkert att de sökord du först tänker på är de bästa.

Skärmdump av Google Keyword Planner

Så här ser det ut när man besöker Googles Keyword Planner.

Kvalitet över kvantitet

Du behöver inte initialt testa alla möjliga variationer av dina nyckelord i Sökordsplaneraren, för även om du har massvis med produkter och tjänster så måste du inte försöka fånga hundra procent av den relevanta trafiken från Google Ads.

Du kan exempelvis börja med att endast ha den mest relevanta enskilda sökfrasen för varje kategori och enbart få den mest relevanta trafiken. När du har tid och råd kan du lägga till ytterligare nyckelord för att öka antalet besökare, men håll ett öga på hur lönsamma de är. Ibland är det bättre att betala mer för ett fåtal sökord än att betala lite för massvis av dem.

Vad är kvalitetspoäng (Quality Score)?

Kvalitetspoäng handlar helt enkelt om hur väl dina nyckelord, dina annonser och sidan de leder till hänger ihop, det vill säga hur relevanta de är. Dessutom utvärderas klickfrekvensen och andra faktorer för att bedöma hur bra eller dålig en viss annons är. Om din kvalitetspoäng i  Google Ads är hög så kommer du att kunna hamna på en högre position utan att betala mer per klick, så det handlar inte enbart om vem som sätter det högsta budet.

4 förslag som garanterar att dina annonser får en hög kvalitetspoäng och klickfrekvens:

  • Se till att nyckelorden används i annonsen
  • Se till att annonsen motsvarar landningssidan
  • Uppmana till handling
  • Nämn vad som skiljer dig från konkurrensen

Att förbättra annons-relevansen är väl värt ansträngningen eftersom det resulterar i en total förbättring av din kampanj med högre Quality Score, bättre annonsposition och lägre kostnad per klick.


Vill du lära dig mer om Google Ads? Titta gärna på vårt webinar “Vad är Google Ads?” i spelaren nedan eller läs vår matiga guide om annonsering på Google.


Mer läsning om Google Ads:

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata