Julen är en färggrann högtid. Från tomtens röda dräkt och julgranskulornas gyllene skimmer till granens gröna grenar och den bruna pepparkakan. Men hur tolkar vi som mottagare egentligen julens färger? I följande artikel bryter vi ner julens färgsprakande beståndsdelar!
Julgranens gröna färg
Grönt är, likt lila och blått, en kall färg som frammanar en känsla av lugn, men den kan samtidigt producera känslor av sorg och tomhet. Färgen har i en studie utförd av Joe Hallock visat sig vara populär hos både män och kvinnor, och då gärna yngre män och kvinnor. Grön används även i trafikljus för att förmedla “nu kan du köra”, vilket troligtvis ger färgen en viss känsla av framåtrörelse. Men vilken färg får mottagaren att utföra en handling, grön eller röd? Läs längre ner för svaret!
5 tips som gör din hemsida bättre
Den bruna pepparkakan
En pepparkaka är i mångt och mycket sinnebilden av julen, där blotta åsynen kan få det att vattnas på munnen. Men dess bruna färg är egentligen överlag illa omtyckt. Både män och kvinnor i undersökningen som vi nämner ovan uppger att brunt är deras mest hatade färg (bara slaget av orange). Samtidigt symboliserar den inte särdeles eleganta färgen oftast värdeord som tillit, bekvämlighet och säkerhet. Och det är väl sällan som man känner sig så trygg och bekväm som när man moffar pepparkakor på Lucia? För att inte tala om hur snäll det sägs att man blir när man äter pepparkakor.
Klicken ökade med 21 procent
Har tomten alltid varit röd?
Om du frågar 100 svenskar vilken färg tomten är förknippad med så skulle 100 svenskar svara “rött”. Men har tomten alltid varit röd? Svaret är nej. För länge sedan var tomten oftare grå eller mörkblå till färgen (se exempelvis Fader Frost). Det var först på tidigt 1900-tal som tomtens röda färg började dyka upp här och nu. Varför nu den moderna tomten ser ut som han gör är faktiskt till stor del ett resultat av bra marknadsföring från ett välkänt läsk-företag. För det kom sig faktiskt så att när Coca-Cola ville omvandla sin berömda dryck från något man drack på varma soliga dagar till något man faktiskt kunde tänkas ha på julbordet så anlitade man svenskättlingen och illustratören Haddon Sundblom. Hans uppgift? Att skapa Coca-Colas “jultomte” till deras kommande julkampanj 1931. Och Haddon Sundblom gjorde det så bra att han inte bara förändrade idén om hur och när man kan dricka en cola utan även vår bild av hur tomten faktiskt bör se ut.
Tomtens röda dräkt
Medan grönt framkallar känslor av lugn så kan rött skapa en känsla av såväl hot som passion. Varma färger uppfattas i regel som mer intensiva. I studien “Impact of Color in Marketing” framkommer det att färgen röd rentav kan ha en bortstötande effekt och därför bör användas mer sparsamt (t.ex. på ditt företags hemsida). Information som uppenbarligen inte nått tomtefar.
Samtidigt testade marknadsföringsplattformen HubSpot att ändra sin “call to action”-knapp från grönt till rött – ett test som resulterade i att klicken ökade med 21%. Resultatet (d.v.s. viljan att agera när man möts av färgen) speglar sig också i reatidernas röda färg. Så om du upplever ett ökat köpsug under mellandagsrean så kan det bero på att du omges av rött, rött och mera rött.
Känner du inte igen dig i färgerna och deras påstådda betydelse? Oroa dig inte. Mycket av den mening vi lägger i färger är starkt påverkat av våra egna upplevelser, uppväxt och kulturella skillnader. För vissa är rött hotfullt, för andra är det kärlekens färg – och för en tredje grupp så är det ju samma sak.