Fyra personer sitter i en soffa och arbetar, en av dem, en man, tittar in i kameran.

Hur fungerar egentligen sökmotoroptimering, alltså SEO? Det handlar om att påverka de algoritmer som bestämmer var i sökresultatet din hemsida hamnar när någon gör en sökning. Om Google anser att din webbplats är relevant för sökningen så får du en bättre plats i sökresultatet och mer trafik. Välkommen till vår ultimata guide till SEO!

Vad är SEO och varför är SEO viktigt?

  • Optimering av innehållet din hemsida för att den ska väcka intresse hos sökmotorer som Google men även potentiella kunder och besökare.
  • Uppdatering av den tekniska strukturen på din hemsida för att förbättra användarupplevelsen, till exempel mobilanpassning eller förbättrad hastighet.
  • Länkbyggning för att skapa fler länkar till din hemsida, till exempel en recension i en lokaltidning eller en länk på en stor blogg.

Sökmotorer är de mest använda tjänsterna på internet. Google har över 55 miljoner sökningar per dag i Sverige och används av 97% av befolkningen. Det visar hur viktigt det är att vara tillgänglig på sökmotorer. Målet med SEO är att ranka högt på vanliga sökord i sökmotorernas organiska, obetalda resultat. SEO kan verka krångligt att förstå, men sökmotorerna värdesätter användarvänliga upplevelser, vilket gör att en optimerad hemsida ofta även blir bättre för dina kunder.

Med en lyckad sökmotoroptimering får du helt enkelt:

  • Fler konverteringar
  • Fler förfrågningar
  • Ökad trafik
  • Det vill säga, i förlängningen – ökad försäljning!

Så fungerar sökmotoroptimering

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att sökmotoroptimering är en långsiktig aktivitet för att utan extra kostnad synas i det vanliga sökresultatet under de betalda annonserna. Det är något du gör när du vill få mer uppmärksamhet och nå ut till rätt typ av besökare utan betald annonsering. Sökmotoroptimering är konsten att med olika tekniker påverka sökmotorer som Google så att de älskar din hemsida. Beroende på strategi och mål blir resultatet att ditt företag syns bättre i sökresultatet.

Med en långsiktig strategi på plats garanteras löpande resultat samtidigt som sökmotorerna får tid till att anpassa visningar efter sidornas innehåll och ett varierat sökbeteende. Optimering kan ske genom att anpassa enskilda texter på din hemsida efter populära sökord, men det kan också handla om att förändra hela din hemsidas tekniska struktur. Länkar till din webbplats är till exempel väldigt viktiga. Google uppskattar nämligen auktoritet och ju fler andra källor som länkar till din hemsida, desto mer auktoritär och relevant anses den vara. Vi kommer att återkomma till vikten av just auktoritet och relevans lite senare.

Sökmotoroptimering tar alltså tid. Den måste ständigt underhållas, uppdateras och anpassas. Det är litegrann som träning – den behöver utföras kontinuerligt för att bibehålla och förbättra effekten. Google genomför årligen uppdateringar som kommer att påverka din SEO-strategi. Nya regler implementeras som kanske påverkar din webbplats negativt eller så tillskrivs vissa rankingfaktorer plötsligt ett större värde än tidigare. Det är därför genomförande, uppföljning och utveckling är delar som behöver vara med under hela resan.

Eniro hjälper företag med SEO

Arbetet med sökmotoroptimering kan lätt kännas lite övermäktigt när man som företagare vill och behöver fokusera all tid och energi på sin kärnverksamhet. Eniros SEO-experter har lång erfarenhet av att hjälpa svenska företag med att få ut största möjliga effekt av sin sökmotoroptimering – på både kort och lång sikt. Hos oss kan du välja mellan två SEO-lösningar: SEO ONSITE och SEO 360. Oavsett vilken av dessa du bestämmer dig för så kan du välja mellan fyra olika paket – Start, Standard, Pro och Enterprise. På så sätt kan du skräddarsy din egen SEO-lösning utifrån vilka behov just ditt företag har.

I spelaren nedan hör du två av våra experter berätta mer om SEO för småföretagare. Och här kan du läsa mer om Eniros populära SEO-produkt.

Sökordsanalys

Sökordsanalys är A och O när man arbetar med sökmotoroptimering. Det är en process där man analyserar möjligheten att driva organisk trafik via olika sökord. Man planlägger hemsidans sökordsmarknadsföring för att bättre förstå användarens sökbeteende och undersöker helt enkelt vilka sökord som är mest relevanta för ens verksamhet genom att titta på faktorer som konkurrens, relevans och sökvolym.

Vilka sökord rankar jag på? Hur stor är konkurrensen om dessa sökord? Vilka sökord rankar mina konkurrenter på? Detta är frågor som en sökordsanalys hjälper dig att besvara. Utifrån insikterna analysen ger dig kan du sedan strukturera och optimera din webbplats på ett sätt som bäst passar dina valda sökord – och därmed också får den att rankas högre när besökare söker på dessa ord. Du anpassar helt enkelt din hemsida efter vad konsumenter faktiskt söker efter och inte vad du tror eller gissar att de söker efter.

Vill du veta mer om hur man gör keyword research?

Fundera över: vilka ord eller fraser googlar dina potentiella kunder på när de söker efter produkter eller tjänster som du säljer?

Vad är ett sökord?

Så, vad är då ett sökord? Sökord, eller nyckelord som de också kallas, är de ord som kunder söker på när de letar efter någonting på exempelvis Google. Det kan även röra sig om så kallade sökfraser. Kanske sökte du på “seo” (nyckelord) eller “vad är seo?” (sökfras) och fick upp den här artikeln i sökresultatet?

Det Google vill göra är att matcha sökordet med relevanta webbplatser där kunden sannolikt kommer hitta just den produkt eller tjänst den söker. Ju bättre din hemsidas innehåll matchar sökordet, desto högre upp kommer den visas i kundens sökresultat. Och i regel innebär en högre ranking på exempelvis Google fler klick, besökare och konverteringar.

Tre viktiga punkter när du jobbar med sökord

Men vad är egentligen ett bra sökord och hur ska du tänka när du identifierar sökord för just ditt företag?

Sökordet bör vara relevant:
Se till att de sökord du väljer är relevanta för de produkter eller tjänster du erbjuder. Var därefter noga med att sökordet matchar innehållet på din hemsida, samt målet med din den. Vad är det du vill att kunden ska göra? Köpa? Boka? Läsa mer? Låt sökordet ringa in den handlingen.
Sökordet bör vara specifikt:
Låt säga att du driver en snickerifirma. Är då ordet “snickare” ett lämpligt sökord? Svar nej. Du behöver vara mer specifik än så för att konkurrera med andra snickares sidor. Ställ dig själv frågan: “Vilka sökord är det sannolikt att mina potentiella kunder googlar på för att hitta just min snickerifirma?” Lägg till andra kännetecken som är unika för just dig, till exempel “finsnickeri”, “bygga uteplats” eller “slipa parkettgolv”.
Fast… inte alltför specifikt:
Nyckeln är att hitta balansen här. Du vill identifiera sökord som är tillräckligt specifika för att kunden ska hitta just dig, men samtidigt inte för krångliga, långa eller detaljerade. Då är risken att ingen söker på dem överhuvudtaget.

Robotarna som styr

Nu blir det science fiction! Nja, inte riktigt, men snudd på. Sökmotorer som Google skickar nämligen ut så kallade sökrobotar för att hitta sidor på internet och scanna av dem (även kallat crawla). De samlar in information om exempelvis nyckelord, länkade sidor, bilder, kod med mera. När detta är gjort läggs sidan till i sökmotorns index. Googles sökindex innehåller hundratals miljarder webbsidor och är över 100 000 000 gigabyte stort. Man kan lätt bli både imponerad och skrämd när man får tillbaka ett sökresultat på en diffust skriven sökning, som ändå visar sig ge resultat.

Med detta i åtanke är det lättare att förstå vikten av att ha en webbplats som är så pass relevant för vissa för verksamheten viktiga sökord, att robotarna med enkelhet hittar den och indexerar den i toppen.

Hur skapar jag SEO-vänligt innehåll?

Google sägs ha över 200 olika rankingfaktorer som du kan försöka påverka med sökmotoroptimering. Dessa har som uppgift att försöka mäta tre saker:

Relevans – Hur bra en sida matchar en sökning.
Auktoritet – Hur trovärdigt Google uppfattar innehållet på sidan.
Kvalitet – Den tekniska kvaliteten och användarupplevelsen.

Du ska alltså se till att skapa SEO-vänligt och unikt innehåll, med hög relevans inom expertområdet (din verksamhet). Sedan ska du se över den mer tekniska biten med hur du strukturerar ditt innehåll, samt rubriker, underrubriker och brödtext. I grund och botten handlar SEO helt enkelt om att din hemsida måste vara relevant. Den måste ta hänsyn till både sökrobotar, men även till besökare.

Auktoritet är hur mycket Google litar på innehållet på sidan. Detta baseras främst på antalet länkar. Ju fler andra sidor som länkar till din, desto bättre auktoritet anses din sida ha. Länkarna i sin tur värderas också olika. Relevans och auktoritet hos sidan som länkar till din sida värderas högre än länkar från sidor som saknar dessa egenskaper

Kvalitet handlar bland annat om strukturen på din hemsidas innehåll, det vill säga ur en ren teknisk aspekt, men även hur besökare interagerar med dina sidor – till exempel om de stannar kvar länge på din hemsida eller lämnar den väldigt fort. Sökmotorer tenderar att föredra sidor med ett rikt innehåll. En omodern och dåligt genomtänkt design på din hemsida är mer trolig att förlora trafik och generera lägre konvertering, jämfört med en genomtänkt webbplats där dess design tilltalar dina användare.

Onpage & Offpage

Onpage-SEO handlar om alla de delar man förändrar på den egna hemsidan, det vill säga kvaliteten på sidan. Det finns delade åsikter om vad som väger tyngst i relation till rankingfaktorerna, men många håller med om att rubriker, metabeskrivningar (se exempel nedan), titeltaggar, bra innehåll, webbplatsindex, sitemap och strukturerad data är bra ställen att starta på när du behöver börja göra onpage-SEO. Sitemaps är exempelvis väldigt viktigt som källa när Google ska upptäcka och indexera dina url:er. En snabb och säker webbplats är också något som premieras av Google. Ju relevantare innehåll du har onpage, desto mer älskad blir du av sökmotorerna och dina besökare. Tänk på att majoriteten av din trafik idag kommer att komma från mobiltelefoner, så även om din webbplats ser bra ut på en dator så är det viktigt att den går att besöka även på en smartphone. Se därför till att mobilanpassa din webbplats, på så sätt garanterar du att er webbplats ser bra ut oavsett enhet man besöker den från.

Det här ett exempel på en metatitel och metabeskrivning. D.v.s de korta texter som syns i sökresultatet när någon utför en relevant sökning. En del av SEO är att arbeta aktivt med metabeskrivningarna för att hitta rätt typ av text som gillas av sökmotorer och klickas av användarna.

Offpage-SEO å sin sida skulle lika gärna kunna kallas för länkstrategi. Det handlar om att få länkar till din sida. Offpage-länkar är nämligen ett tecken på din sidas auktoritet. Ju fler som länkar till din webbplats och intygar att detta är något som bör besökas eller läsas, desto bättre är det förstås för din synlighet.

Länkar och länkstrategi

Länkstrategi är alltså även känt som offpage-SEO. Det är när du arbetar aktivt med att få andra webbplatser att rekommendera (det vill säga länka till) din hemsida. Från Googles perspektiv ses detta som en recension som kan ha stor betydelse för företagets ranking. Det finns i huvudsak tre typer av länkar: naturliga länkar (t.ex. en online-recension som länkar till din hemsida), manuellt byggda länkar (t.ex. en influencer som får betalt för att länka till dig) eller egengjorda länkar (sidor skapade för att leverera relevant innehåll och länkar).

Om till exempel en person på en blogg skriver om hur nöjd den är med hårbehandlingen den fick på din frisörsalong och länkar till din hemsida så är det en så kallad backlink, det vill säga en länkning till din sida. Detsamma gäller eventuella länkar i online-recensioner, i tidningar på nätet, på sidor som Eniro, i forum och så vidare. Det gäller också länkar på sociala medier.

Det bästa sättet att skapa “backlinks” eller inlänkar från externa URL:er är att skriva bra innehåll på hemsidan som andra tycker är värt att länka till. Detta kan vara manualer, rekommendationer eller bra tips som andra kan ha stor nytta av. Man ska helt enkelt visa sin expertis på hemsidan för att göra den så proffsig som möjligt. På det sättet får man “rekommendationer” från andra aktörer, vilket väger tungt inom sökmotoroptimeringen. Kanske har du samarbetspartners eller underleverantörer som kan tänkas länka till dig, eller en storkund som kan tänkas marknadsföra dig via en länk?

Tänk på att Google (troligtvis) rankar externa och interna länkar, d.v.s. länkar från källor utanför din webbplats och länkar inom din webbplats (till olika sidor på din hemsida) som den viktigaste källan när det kommer till att upptäcka och indexera nya sidor på din webbplats. Länkar (tillsammans med XML Sitemap) är med andra ord väldigt viktigt för din SEO.

 

Se mer: Vad ska du välja? SEO eller Google Ads?

En snabb hemsida

Sidhastighet handlar om hur snabbt din webbplats laddar. Hastigheten är väldigt viktigt för att få kunden att stanna kvar. Om en kund klickar på en länk på Google och det tar mer än 3 sekunder för sidan att ladda så är risken stor att personen avbryter sitt besök. Se även till att skapa en bra användarupplevelse för de kunder som besöker din webbplats. En snabb och smidig webbplats skapar en bättre upplevelse för dina kunder, vilket ökar chansen att de stannar kvar längre eller besöker dig igen.
En typ av sökmotoroptimering kan alltså handla om att försöka ta bort alla hinder som gör att din hemsida är långsam, exempelvis stora och tunga bilder som påverkar laddningstiden.

En säker webbplats

En annan typ av sökmotoroptimering är att se till så att Google uppfattar ditt företags webbplats som en säker sida. Det är nämligen så att Google nu för tiden varnar om en hemsida inte är SSL-certifierad. Att införskaffa ett SSL-certifikat bör därför vara del av din strategi för sökmotoroptimering, då SSL kommer ha en positiv inverkan på din ranking på Google. Vad är då SSL-certifiering?  Secure Sockets Layer (SSL) är en säkerhetsmekanism som uppfanns för att kryptera kommunikationen mellan två olika enheter. Du kan se det som en slags elektronisk legitimation som krypterar all information som användaren lämnar ut (t.ex. lösenord och kreditkortsnummer), och skyddar den mot t.ex. hackare. Om din hemsida börjar med https://www så kan du räkna med att er webbplats i praktiken använder SSL.

Får det lov att vara fler tips på hur du kan förbättra din hemsida? Självklart har vi ett webinar även om detta. Se “Så får du en bättre hemsida” i spelaren nedan.

Effekten av sökmotormarknadsföring

Det finns inga garantier för hur snabbt en sökmotoroptimering går, men det är rimligt att anta att du efter ca 3-4 månader bör se tydliga SEO-tendenser från ditt arbete. När det kommer till SEO är det mer realistiskt att prata om tendenser, det vill säga, din sökmotoroptimering bör leda till positiva tendenser i antal besök, lägre avvisningsfrekvens, fler konverteringar och så vidare.

Faktum är att cirka 70% av konsumenterna klickar på ett resultat på sida 1. Detta beror på att konsumenter litar på Googles algoritm – det är ett faktum att Google rankar webbplatser baserat på konsumenternas efterfrågan och därmed gynnar relevanta sidor. Och just på grund av detta faktum är det viktigt att din webbplats rankas högt och är relevant i förhållande till användarnas sökord.

Vad är sökmotormarknadsföring?

Och kom ihåg – första intrycket gör skillnad. När en webbplats är överst skapar den trovärdighet för företaget. Företagets sida är i så fall den som är mest relevant för Google och därmed också av andra konsumenter. En hög ranking ger därmed inte bara fler kunder, utan även mer trovärdighet.

Nå rätt kunder med SEO

Med en välstrukturerad SEO-strategi på plats kommer du snart se att trafiken till ditt företags webbplats ökar, om du också arbetat klokt med er strategi så kommer du också se att dessa besökare agerar på ett sätt som är fördelaktigt för ditt företag – d.v.s de blir till konverteringar. Vad du definierar som konverteringar är upp till er på företaget att bestämma, men det kan handla om att besökarna på din webbplats kontaktar ditt företag för att boka en tid (via telefon eller en bokningssida), köper något i er webbshop eller väljer att prenumerera på ert månadsbrev.

Det finns tre viktiga ingångar för det företag som med hjälp av sökmotoroptimering vill öka sina konverteringar (vi har snuddat på dem ovan). Det är följande:

  1. Keywords: Skapa en strategi för dina sökord. Använd verktyg som Google Search Console för att hitta rätt sökord för ditt företag. Optimera sedan din hemsida utifrån dessa sökord.
  2. Webbplatsstruktur (besökare): Guida dina användare med en användarvänlig hemsida. Dina besökare återkommer till lättnavigerade hemsidor.
  3. Webbplatsstruktur (Google): Sökmotorer som Google förstår din webbplats bättre om den har en tydlig struktur. Ju bättre Google förstår din sida, desto bättre för din relevans.

SEO-verktyg

google analyticsGoogle Analytics är ett verktyg som analyserar din hemsidas data. Med Google Analytics kan du få fram en uppsjö av statistik kring dina besökare på hemsidan, var de kommer ifrån, vilka sidor som besöks mest, hur länge de stannar kvar på din sida och så vidare. Detta är information som är viktig för att kunna identifiera vad på din webbplats som fungerar bra och vad som behöver förbättras. Du kan exempelvis se vilken sida besökarna befinner sig på när de väljer att lämna din webbplats. Du kan utifrån den kunskapen anpassa din sida för att behålla besökare eller få dem att agera istället för att lämna.

google search consoleGoogle Search Console är ett verktyg som man använder i optimeringsarbetet. Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att identifiera eventuella fel, såsom 404, (felaktiga länkar som bör ompekas med hjälp av en 301). Man ser även enkelt om det finns sidor på din hemsida som inte blivit registrerade. Framförallt kan man se hur väl hemsidan presterar på Google med placeringar på sökfraser och hur många exponeringar och klick man får från den organiska söklistan. Detta är ett nyckeltal som kallas CTR (click through rate) eller klickfrekvens.

I spelaren nedan kan du höra mer om Google Analytics och andra nyttiga verktyg inom SEO.

Hur bra är min hemsidas SEO?

Detta är en högst relevant fråga att ställa dig innan man börjar att aktivt jobba med din sökmotoroptimering. Don’t worry, svaret får du på bara ett par minuter med SEO-kollen.

 

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata