Hantverkare, kvinna, söker på Google efter Vad är Google Ads

Vad är egentligen Google Ads, hur startar man sin första kampanj, vad betyder SERP och vilka är de vanligaste misstagen svenska företag gör när de annonserar på Google? Det, och mycket mer, berättar vi om i följande artikel:
Den ultimata guiden till Google Ads!

Det har gått mer än två årtionden sedan Google Adwords lanserades strax efter millennieskiftet. Målet då var att förenkla kopplingen mellan människor, företag och internet. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. När smartphones som iPhone och Android lanserades förändrades radikalt användarens beteende online, från surfande på en långsam lina framför en tungt gnisslande stationär hemmadator till en konstant uppkoppling i farten. Detta nya påkopplade beteende har till och med fått ett buzzword uppkallat efter sig: micro-moments. Det vill säga alla dessa korta tillfällen då användaren kanske möter ditt företag på nätet – om det är när man tittar på mobilen i rulltrappan, under barnens skolpjäs eller i kassan på ICA.

Så varför bytte Google namn på sin annonseringsplattform från Google AdWords till Google Ads? Jo,det förändrade beteendet hos användare öppnade helt enkelt upp fler och fler möjligheter för dagens digitala marknadsförare, via olika kanaler, plattformar, skärmar och format. För att tydliggöra den ökade bredden av marknadsföringsmöjligheter bytte Google helt sonika namnet på sin annonseringsplattform.


Söka på Google

Så vad är då Google Ads?
Låt oss först prata lite kort om SERP.
SERP, eller Search Engine Results Page är de resultatsidor som söktjänster som Google och Bing visar när du genomför en sökning på olika sökord.

Så här kan SERP:en se ut när man söker på “Vad är serp

Om du och en vän söker på samma sökord så är chansen stor att era SERP skiljer sig åt. Varje SERP är i princip unik – detta då resultatet som presenteras för användaren anpassas efter just användaren. Det kan handla om allt från din geografiska plats (olika resultat om du söker från Stockholm eller Bangladesh) och din webbhistorik. För söktjänster som Google är det dock viktigast att leverera ett så pass relevant resultat som möjligt på den fråga som ställts. Om någon söker på “hamburgare i årsta” så ska inte “kroppkakor i visby” vara med i SERP:en.

Även om klassiska textsökningar i Googles klassiska SERP fortfarande är den vanligaste typen av sökningar som genomförs så ökar bildsökningar, videosökningar och röstsökningar via t.ex. Siri eller Alexa.

Förutom klassiskt sök så kan du googla på bilder, videos, shopping m.m.

Problemet för gemene marknadsförare är att majoriteten av de sökningar som genomförs på Google också stannar kvar på första sökresultatet. Endast ca 10% av användarna tenderar klicka sig vidare till sida 2. Och ännu färre till sida 3.

Det vill säga: för att synas måste du hamna på Googles första sida.

Och konkurrensen på Google är mördande.
Knepet för att nästla sig in bland toppresultaten stavas: Google Ads.


Vad är Google Ads?

Precis som att Google länge varit den mest besökta sajten på internet så har Google Ads länge ansetts vara världens största digitala annonseringsverktyg. Kanske är denna hegemoni på väg att omkullkastas, under 2021 passerade nämligen kinesiska TikTok Google som den mest besökta webbplatsen online. Som sökmotor är däremot Google fortfarande ohotad etta. Ca 9 av 10 sökningar som genomförs görs på Google, vilket innebär att så lite som 1 av 10 sökningar delas av sidor som Bing, Baidu, DuckDuckGo och Yahoo.

Att synas i Googles sökresultat är gratis, men att synas och att synas bra är två olika saker. Det finns ingen garant för att din hemsida kommer att synas på första sidan på Google när någon söker efter något som relaterar till ditt företag och din verksamhet.

Det är här som sökmotormarknadsföring med Google Ads kommer in i bilden.

Du har troligtvis redan stött på tusentals varianter av Google-annonser från företag som marknadsför sina tjänster. Kanske sökte du på “vad är Google Ads” och fick upp den här Google Ads-guiden i sökresultatet? Då fick du troligtvis också upp annonsmärkta resultat högst upp i sökresultatet. Testa gärna själv och googla på olika fraser. Då kommer du märka hur sökresultatet oftast består av 2-3 annonsmärkta sökresultat, så kallade Google Ads, därefter ett organiskt resultat från Google (d.v.s en placering som inte är köpt) och sen ett format som kallas för rikt innehåll, t.ex. “Andra har också frågat” (se bild nedan).

“Andra har också frågat” är en del i Googles önskan om att berika sökresultatet men också leverera svar direkt i sökresultatet (vilket leder till att färre klickar in på länkarna). “Andra har också frågat” är en så kallad “rich snippet”, också känt som avancerat utdrag. Först efter detta (d.v.s annons-annons-annons-organiskt resultat-rich snippet) så kommer resten av de organiska (icke-annonserade) sökträffarna.

Så här kan sökresultatet se ut för sökningen “Vad är Google Ads”.

Google erbjuder nämligen marknadsföring i en rad olika format, från ovan nämnda annonsmärkta sökresultat till Google Maps, Google Shopping, på Youtube, i Gmail och på webbplatser som kopplats till Googles nätverk för Display-annonsering (läs mer längre ner under kapitlet “Val av kampanjtyp”).

Det som framför allt skiljer ovan nämnda annonsmärkta content från det organiska sökresultatet är att du som annonsör betalar för att synas bättre (notera att du också endast betalar när någon faktiskt klickar på din annons).


Varför företag bör välja Google Ads

Med sökmotormarknadsföring från Google Ads kan ditt företag skapa en marknadsföring som når ut med sitt budskap vid rätt tidpunkt och för rätt målgrupp. På så sätt syns ditt företag i sökresultatet eller på Youtube just vid det tillfälle då din drömkund letar efter vad nu än ditt företag kan tänkas erbjuda.

Om du till exempel erbjuder träningsutrustning i Borås så kan du se till att dina annonser syns för de användare som söker på “köpa träningsutrustning borås” eller “träningsutrustning borås” och inget annat.

Google Ads är alltså ett verktyg för den företagare som vill öka trafiken till sin hemsida, öka konverteringar (t.ex. få fler kunder att abonnera på ert nyhetsbrev) eller helt enkelt sälja mer varor. Google Ads är nämligen kanonbra på att skapa en snabb ökning av trafik till dina sidor.

Annonsering på Google ger också i genomsnitt många företag 200% avkastning (ROI) på deras investering. Det i sig borde vara en bra anledning för dig som inte jobbar med dessa typer av annonser än att börja göra det.


Dina konkurrenter använder Google Ads

Verksamheter använder annonsering på Google för att marknadsföra sina företag. Det innebär att även om din SEO-strategi gjort så att du rankar bra i det organiska sökresultatet så skjuts dina resultat ner på sidan under de konkurrenter som valt att investera i Google Ads , detta då just annonsmärkta sökresultat syns först i träfflistan. Google Ads är helt enkelt en mycket kostnadseffektiv och lönsam annonsplattform som i vissa fall till och med kan leverera resultat samma dag som du börjar annonsera.


Hur fungerar Google Ads?

Att marknadsföra sitt företag med hjälp av Google Ads fungerar som en auktion där man budar på nyckelord. För att garantera framgång krävs det i regel erfarenhet med år av a/b-testning och finslipning bakom sig, men, och detta är viktigt, det går att uppnå önskad effekt även utan att man för den delen är en fullfjädrad expert.

Om du har en liten annonserings-budget är det extra viktigt att välja rätt nyckelord. Detta då det kommer ha en stor inverkan på ditt företags framgång på Google. En bra genomarbetad nyckelords-research skapar bra nyckelord, som inte kostar skjortan, och som levererar en stadig ström av relevant trafik.
Företag som redan har ett starkt varumärke har i regel redan de bästa nyckelorden i viss mån knutna till det, oavsett om man är en uppskattad skomakare i en småstad eller ett globalt skomärke.

Om det däremot inte är så, ja då måste du lista ut vilka andra nyckelord som finns som får dig att nå ut i bruset.

Dessa “andra” nyckelord kan vara väldigt många olika saker. Men det kan exempelvis vara namnen på eller typerna av produkter du säljer, enskilt eller i kombination med andra ord – eller med detaljer såsom produktens färg.

Fortfarande osäker på hur man hittar de rätta nyckelorden? Då kan du använda dig av Googles Sökordsplanerare eller göra en egen sökordsanalys med verktyg som finns gratis på internet.


Så gör du keyword research

Att veta vilka nyckelord som är viktiga för ditt företag kommer att vara användbart både för din sökmotoroptimering som för din Google-annonsering. Och ju bättre du är på SEO, desto bättre kommer det vara för dina Google Ads. Detta då Google vill visa relevanta landningssidor för användaren, oavsett om det handlar om organiska sökresultat (SEO) eller annonser på Google. En annons optimerad mot söktermen “vegetarisk hamburgare” kommer nämligen att vara effektivare, d.v.s. billigare och bättre på att konvertera, om landningssidan också är optimerad mot söktermen “vegetarisk hamburgare”.

Så det finns helt enkelt mycket att vinna på en bra och utförlig sökordsanalys (keyword research).

Så hur gör man?

Målet med att göra en sökordsanalys är att hitta de ord och fraser (d.v.s. nyckelord) som användare online använder i sökmotorer som Google, Yahoo och Bing.

Hitta rätt nyckelord: Säg att du driver ett VVS-företag. Då kan du säkerligen hitta de första viktiga nyckelorden genom att skriva ner allt du kan om din bransch i ett dokument. Jag är ingen expert men kan tänka mig att vi i listan kommer hitta ord som rörmokare, värmepumpar, vvs-arbete och varmvattenberedare. Om du också kliver in i huvudet på din kund kan du även hitta fraser som “vad betyder vvs” “billig vvs”, “vvs rotavdrag” och “vvs offert”.

Så här ser sökresultatet ut på Google vid en sökning på “vvs offert”

På bilden ovan kan du se hur sökresultatet ser ut för “vvs offert” och vilka potentiella konkurrenter som tävlar om det annonserade utrymmet (paid) och det vanliga sökresultatet (organiskt). Genom att titta på toppresultaten för en av dina tidigare framspånade fraser kan du nu hitta ytterligare nya nyckelord och fraser att lägga till din växande lista över nyckelord. Exempelvis “vvs gratis offert” “offert hantverkare” “rörmokare offert” “vvs villa”, “vvs lägenhet” “vvs-montör” “vvs-montör offert” “professionell vvs” och så vidare.

Google erbjuder också extra hjälp med sina segment Andra har också frågat och Relaterade sökningar (se bild nedan). Här hittar du garanterat nya intressanta termer. Klicka gärna vidare på något förslag för att se vad du kan hitta för nya relevanta söktermer.

Så här kan Relaterade sökningar se ut på Google.

Testa gärna dina sökningar på andra söktjänster som Bing och Yahoo eller sök på “VVS” på Youtube för att se vad som dyker upp. Ett annat bra tips är att gå in på Wikipedia-artikeln för det ämne du researchar. VVS har en rejält matig artikel där du kan hitta mycket inspiration till nya nyckelord. Ytterligare ett tips är att kolla er hemsida med hjälp av Google Search Console.

Så här ser Wikipedia-artikeln ut för VVS. Kanske kan du hitta nya sökord och fraser du vill försöka ranka på?

Nu har du hittills bara skrapat på ytan i din keyword research. Du kan läsa mer i den här matiga guiden från Backlinko om just Keyword Research. När du väl har fått ihop en rejäl lista med för dig viktiga söktermer så måste du ta fram statistik som sökvolym, CPC och klick. Är det ingen som söker på dina tänkta ord så är det ingen mening att jobba med det. Det finns en hel del gratis verktyg online som kan hjälpa dig vidare i din nyckelords-research. Vi använder oss ofta av Googles Keyword Planner, en ovärderlig hjälp för såväl sökmotoroptimering som annonsering på Google.


Vad är Sökordsplaneraren?

Googles sökordsplanerare (Google Keyword Planner) är ett gratis verktyg du kan använda för att ta fram statistik på sökord och nyckelord för din verksamhet och bransch. Googles Keyword Planner ger dig ungefärliga uppskattningar på hur ofta det söks på olika sökbegrepp men ger dig också förslag på nya termer som ligger nära de förslag du redan angivit. Du kanske redan har en idé om vilka sökord du vill synas på, det är dock inte alls säker att de sökord du först tänkt också är de bästa för ditt företag.

När du använder dig av sökordsplaneraren så är det viktigt att inta en ödmjuk inställning till din research. Testa inte alla möjliga variationer av dina nyckelord i sökordsplaneraren. Välj istället ut en eller två fokusområden och gör en gedigen research kring dessa först. De lärdomar du drar i det arbetet kan du då (senare i processen) applicera på övriga sökord och termer. På så sätt skalar du inte upp arbetsbördan när du börjar skala upp din sökordsplanering.

Ett tips är att börja med den mest relevanta sökfrasen för varje önskad kategori och på så sätt enbart nå den mest relevanta trafiken. När du sen har tid och möjlighet (och pengar) så kan du öka antalet nyckelord för att på så sätt öka antalet besökare – men, och det här är viktigt, håll ett öga på hur lönsamma dessa är. Det är nämligen bra mycket bättre att betala mer för en handfull sökord än att betala lite för massor av sökord.


Filtrera negativa sökord

Nu har vi pratat en del om hur man väljer sökord till sin kampanj. Med negativa sökord ska vi göra tvärtom. Vi ska välja vilka sökord du inte vill ha till din kampanj. När du väljer negativa sökord för din kampanj ska du välja söktermer som liknar dina sökord, men som kanske används av kunder som söker efter en annan produkt. Låt säga att du erbjuder reparationer av mobilglas. Då vill du att användarna ska hitta dig via sökningar på just köpa eller byta mobilglas. Då kan negativa sökord vara ex “vinglas och “dricksglas. Genom att lägga in dessa ord när du skapar dina annonser så minskar du risken att synas vid sökningar som inte är relevanta för din verksamhet.


Vad är en relevansbrygga?

När du ska till att skapa din marknadsföring på Google är det viktigt att tänka på att bygga en stark relevansbrygga.

För att beskriva det väldigt enkelt: du driver en pizzeria i Borås. Du vill ha sökord “pizza” och “borås”. Din annons ska då handla om din pizzeria i Borås – och inget annat. Och din annons ska i sin tur leda till den mest relevanta sidan på din webbplats som handlar om en pizzeria i Borås.

Se det från användarens perspektiv. Om de hittat din snickeri-annons för att de är på jakt efter en snickare så förväntar dom sig inte att hamna på en sida som handlar om tapetsering – även om det är en tjänst du också erbjuder.


Så kommer du igång med Google Ads

För att kunna skapa dina Google-annonser och för att komma åt sökordsplaneraren så behöver du ett Google Ads-konto. Gå in på ads.google.com och välj logga in eller starta nu och ange vilken e-postadress du vill använda för att logga in på ditt nya Google Ads-konto. Om du redan har ett gmail-konto så använder du så klart den mejladressen.

Om du inte redan har ett Google-konto, eller om du vill använda en annan e-postadress för att logga in, klickar du bara på Skapa ett konto längst ned på skärmen och följer anvisningarna för hur du skapar och bekräftar det nya Google-kontot. Du kommer också uppmanas att ange webbadressen till det företag du vill marknadsföra.

Så låt oss nu titta på hur det går till när man skapar sin första Google-kampanj:

För enkelhetens skull kommer vi i följande exempel fokusera på sökannonser. Det är oftast det format som en nybörjare börjar med. Sökannonser är relativt enkla att skapa – och du behöver inget mer än ett konto i Google Ads för att köra igång. Det är också ett format som levererar bra på såväl räckvidd och trafik som när det kommer till relevans.

När du nu har ditt Google Ads-konto på plats så är det dags att välja kampanjtyp. Antingen väljer du en superautomatiserad variant kallad för SMART, vilket är en enklare typ av annonsering med färre alternativ och färre analysverktyg, eller så väljer du Expert-kampanj. Med en expert-kampanj får du ut det mesta av Google Ads – och ju bättre du blir på att använda expert-kampanjer desto bättre kommer det att bli för din marknadsföring.


Skapa annonseringsmål med Google Ads

Låt säga att vi har bestämt oss för att köra en expert-kampanj. Det första du då kommer att bli ombedd att göra är att välja annonseringsmål.

Du kan då välja mellan följande annonseringsmål (se även bild):

 • Försäljning: där målet är att öka försäljningen online, i appar, via telefon eller i butik.
 • Potentiella kunder: där målet är att få potentiella kunder och andra konverteringar genom att uppmuntra kunderna att göra specifika saker.
 • Trafik till webbplatsen: Få rätt personer att besöka din webbplats.
 • Övervägande av produkt och varumärke: Kanske vill du hellre uppmuntra användare att utforska dina produkter eller tjänster? Då är detta målet för dig.
 • Varumärkesmedvetenhet och räckvidd: nå en bred målgrupp och, som namnet antyder, öka medvetenheten om ditt brand.
 • Appinstallationer: Öka antalet besök i dina butiker eller på din restaurang

Välj ett mål för din Google-annonsering.


Val av kampanjtyp

Efter att ha valt annonseringsmål är det dags att välja kampanjtyp. Och vilken typ av kampanj du valt är helt beroende av vilken typ av mål du valt. Låt säga att vi valde “försäljning” från annonseringsmålen i kapitlet ovan, då kommer vi kunna välja mellan flera olika typer av kampanjer (se bild nedan). Det kan exempelvis handla om display, shopping eller video. Eller varför inte Googles nya format “Performance Max” som hjälper dig att nå din publik över hela Google med en endaste kampanj? Google Performance Max fungerar bra om man har specifika mål för sin annonsering och vill maximera resultatet av sin kampanj utan att begränsas av vilken kanal annonserna visas i.

Välj kampanjtyper för dina kommande kampanjer på Google, t.ex. klassiska sök eller Googles nya Performance Max.

Vi kommer i den här guiden däremot fortsättningsvis rikta in oss på SÖK. Sök ger företag möjligheten att pusha försäljning med hjälp av textannonser på Google.se.

Du får nu även möjlighet att välja hur du ska nå ditt mål genom att välja en eller flera olika alternativ (hemsida, app, telefonsamtal eller besök i butiken). Du behöver inte ange något här om du inte vill. Du kommer nämligen att ha tillgång till alla kampanjinställningar och funktioner oavsett vilket mål du väljer, och du kan som sagt alltid ändra ditt mål eller välja att inte använda något alls.


Att namnge sin kampanj på Google

Efter att du valt kampanjtyp är det dags att namnge din kampanj. Ett bra tips är att redan tidigt ha en struktur på hur du namnger dina kampanjer så att det blir enklare att följa upp och hålla koll när du startar fler kampanjer. Det är i regel ett rätt tråkigt jobb att hitta en bra namngivnings-struktur och att löpande följa den, men det kommer att betala sig i längden.


Budget och budgivning

Annonser använder sig till största delen av en pay-per-click-modell där marknadsförare budar på sökord och du betalar bara när någon klickar på din annons. Varje gång en sökning görs, sker en supersnabb auktion bland de annonsörer som budar på det specifika sökordet. Google väljer sedan några “vinnare” som visas i annonsutrymmet på söksidan. Vilka annonser som vinner och får höga placeringar väljs baserat på flera olika faktorer. Här vägs så klart det högsta budet in, men även saker som relevans och kvalitet.

När du skapar din kampanj kommer du kunna ange det genomsnittliga belopp du vill spendera per dag. Du kan också välja vad du vill fokusera på i din budgivning. Här är som sagt “klick” det absolut vanligaste. Du har även möjlighet att sätta din egna gräns för högsta kostnad per klick. Detta anses dock vara ett avancerat alternativ, så som nybörjare skulle jag rekommendera att du inte väljer den här funktionen utan istället låter Google Ads automatiskt ange bud som maximerar dina klick.


Att välja nätverk och räckvidd i Google Ads

Efter budget och budgivning är det dags att välja nätverk. Antingen väljer du Söknätverket, det vill säga annonser som visas vid Googles sökresultat (och om du vill även hos Googles sökpartners), eller Display-nätverket.

Du bestämmer också geografiskt omfång samt väljer språk. Erbjuder du lokala tjänster ställer du in geografin så att dina annonser når ut lokalt. Här kan det vara frestande att vilja välja ett för stort område, men tänk till här. Kommer de som klickar in sig på din annons att vilja åka så långt? Om du har en butik i Borlänge kan det vara kul att synas i hela Dalarna men åker folk så långt till dig eller kommer vi bara slösa klick på folk som aldrig kommer att agera på din marknadsföring? Läs gärna längre mer om vanliga misstag företag gör på Google Ads.

Här ställer du också in vilket språk du vill att kunderna använder. Svenska känns såklart givet om du har en svensk sida i Sverige, men här kan du också tänka på att många har andra språkinställningar i sina datorer även om de söker på svenska termer.

Det kan med andra ord vara att föredra att välja “alla språk”.

Du kan också välja målgruppsinriktning och nå människor baserat på deras intressen, vad de aktivt söker information om eller hur de har interagerat med ditt företag.

Med målgruppsinriktning så kan du välja att dina annonser till exempel bara visas för dom som är intresserade av sport, eller som vill köpa bil eller som har besökt din hemsida. Men så här tidigt i processen, när vi vill fokusera på specifika sökord så kan det vara onödigt att utesluta dom som söker efter dina sökord endast på grund av att de har fel intressen. Har du kanske dålig koll på din målgrupp?


Skapa annonsgrupper i Google Ads

Nu är det dags att skapa dina annonsgrupper. Varje kampanj består av en eller flera annonsgrupper som i sin tur består av flera annonser.

Annonsgrupper ger dig möjligheten att ordna dina annonser efter ämne. Du kan till exempel dela upp annonser i grupper baserat på olika produkter eller typer av tjänster du erbjuder.

Många annonsörer tycker att det är praktiskt att ordna sina annonsgrupper utifrån avsnitten eller kategorierna på deras webbplats.

Anta till exempel att du säljer desserter och drycker på din webbplats. Då innehåller varje annonsgrupp en sökordslista som fokuserar på en produkt du säljer. Sökordslistan i varje annonsgrupp säger åt systemet att endast visa annonser om produkterna på webbplatsen har anknytning till dem.

Annonsgrupp “desserter” kan då visa muffins, smulpaj, glass, kakor med mera medan annonsgruppen “dryck” visar läsk, kaffe, te, bubbelvatten och så vidare. Det här är viktigt för relevansen som vi pratat om tidigare. Vill du marknadsföra olika saker ska du ha olika annonsgrupper med olika sökord. Google kommer nämligen att matcha dina annonser med de söktermer som användarna söker på – baserat på de sökord och fraser du angett här. Här är det också viktigt att tänka på matchningstyper (läs mer om matchningstyper längre ner).


Att skapa en annons med Google Ads

Nu är det också äntligen dags att skapa dina annonser. Börja med att ange vilken webbadress mottagaren hamnar på när de klickar på annonsen. Se till så att den är relevant för det budskap du har i själva texten. Skriver du om rabatterade torkarblad i din annons så vill du inte skicka folk till sidan där du säljer spolarvätska.

Det är rekommenderat att skapa flera olika varianter på dina annonser, med lite olika fokus när det kommer till text och rubrik. Exakt vad som ska stå här är svårt att svara på då det är helt beroende på saker som typ av tjänst du tillhandahåller, målgrupp och varumärke. Ett klassiskt tips är att använda statistik och siffror i dina annonser, det är ofta lätt att ta till sig och tydligt i sitt tilltal. Vill du få inspiration så rekommenderar vi att du testar att googla på olika sökord och fraser som du är intresserade av för att se vad era konkurrenter skriver i sina annonser. För att ta exemplet med torkarblad ovan så kan en annons se ut så här:

Rubrik: Mycket stryktåliga torkarblad – 20% rabatt vid köp över 1000kr
Text: Johans Bil har torkarblad till rätt pris, låg ljudnivå och angenämt utseende. Köp idag.

Tänk på följande när ni skriver er Google Ad:

 1. vad har jag att erbjuda,
 2. vad vill jag åstadkomma med min annons
 3. vilka är mina kunder?

När du skapat dina annonser återstår bara att ange faktureringsmetod och sen så kommer de att börja visas på de platser du angett. Och det är egentligen nu som det riktiga jobbet börjar. För du måste så klart hålla koll på hur dina annonser levererar, vilka som går bra och vilka som går dåligt. På så sätt får du kunskap som gör att du kan optimera och vässa dina kampanjer ytterligare.

Se till att hålla koll på antal klick och exponeringar dina annonser drar in – samt självklart budget. Glöm inte bort att titta på fliken “Rapporter” (se bild nedan). Här hittar du mycket matnyttigt om dina kampanjer, till exempel unika sökfraser som visat sig vara oväntat populära. På så sätt kan du skapa nya annonser som riktar sig specifikt till de som sökt på just den frasen. Det leder i regel till att du betalar mindre för din annonsering och du slipper tävla med mediebyråer som köper klick på de mer vanliga sökorden. På samma sätt kan du också hitta och ta bort irrelevanta sökfraser, så slipper du betala för dessa onödiga klick.

Du kan skapa egna rapporter eller använda dig av Google Ads fördefinierade rapporter.


Vad är matchningstyper?

När du arbetar med Google Ads är det viktigt att ha koll på matchningstyper. Matchningstyper är ett sätt att specificera vilka kombinationer av sökord man vill visa sina annonser för.

Det finns tre typer av matchningar du som annonsör på Google kan skapa. Alla med sina olika fördelar och nackdelar:

Bred matchning

Med bred matchning tas felstavningar, synonymer, relaterade sökningar och andra relevanta varianter med i beräkningen. Du kommer troligtvis få mycket trafik men riskerar samtidigt att din marknadsföring når massa irrelevanta sökningar.

Sökord: Brun sko
Sökresultat: Köp gråa stövlar

Frasmatchning

Frasmatchning visar dina Google-annonser när någon söker på den exakta frasen, ibland även med andra ord före eller efter. Dessutom visas varianter på det frasmatchande sökordet. Frasmatchning lägger fokuks på ordföljden, vilket innebär att annonsen inte kommer att synas om någon skriver ett annat ord inuti själva frasen.

Sökord: “brun sko”
Sökresultat: Köp brun sko

Exakt matchning

Exakt matchning ger dig möjligheten att visa dina annonser för personer som söker med det exakta sökordet. Av dessa tre alternativ ger exakt matchning störst kontroll över vilka som kommer att se annonsen, men du riskerar också att missa sökningar och nya idéer på sökord som du skulle fått med bredare matchningstyper.

Sökord: [brun sko]
Sökresultat: brun sko

Tips: Tänk på att hålla koll på dina matchningstyper! Kör du på lite bredare matchade sökord ska du då och då dra ut en söktermsrapport för att se över vilka fraser det sökts på och som triggat dina annonser. På så sätt kan du hitta fraser som är värda att använda i din marknadsföring.


Är Google Ads något för mitt företag?

Som vi nämnt tidigare så kan du med annonsering på Google skapa och visa annonser vid rätt tidpunkt för rätt målgrupp. Vilket innebär att ditt företag dyker upp i sökresultatet i exakt den stund då dina ideala kunder letar efter det som ditt företag erbjuder. På så vis träffar du din målgrupp när den är som mest mottaglig för din marknadsföring.

Oavsett om du vill skapa mer trafik till din hemsida, vässa din försäljning, öka antalet samtal från kunder eller locka tillbaka gamla kunder så är Google Ads troligtvis en vettig investering för ditt företag. Kontakta gärna oss på Eniro om du vill veta mer om annonser på Google.

Enligt Google är fördelarna med Google Ads detta:

 1. RÄCKVIDD – Google är världens största sökmotor med nära nog monopol på marknaden, med andra ord kan du potentiellt nå väldigt många kunder med Google Ads plattform.
 2. RELEVANS – nå relevanta målgrupper på relevanta tidpunkter. Sätt dina egna avgränsningar för när du vill visa annonsen och för vem. Med annonsering på Google kan du t.ex. välja om du vill rikta dig mot en bestämd stad, ditt lokala område eller en specifik åldersgrupp. Kanske jobbar du mot andra verksamheter och vill rikta din marknadsföring mot specifika branscher?
 3. ROI (return of investment) – inga besök, ingen avgift! Du betalar endast när någon klickar på din annons. Så levererar inte din annons, då betalar du inte heller.

Vanliga misstag företag gör på Google

Visste du att dina annonser, trots allt du läst ovan och trots allt du tagit till dig och lärt dig om Google Ads, når fel personer?

Det finns nämligen en tendens hos ovana marknadsförare att tro att en större målgrupp vill beställa från deras företag än vad som troligtvis är fallet. Optimismen i sig är ju inte felriktad, det är viktigt att tro på sitt företag! Men problemet är att det kommer att påverka din annonsering.

Din övertro på ditt företags geografiska upptagningsområde kommer skapa problem för annonsleveransen

Om du driver ett kafé i en liten småstad och tror att alla i regionen vill köpa lunch från just dig så finns risken att du väljer för breda sökord och lägger en alldeles för stor geografisk platsinriktning. Du försöker med andra ord täcka in en större del av din omnejd än vad som egentligen är rimligt för din verksamhet.

Din övertro på ditt företags geografiska upptagningsområde kommer skapa problem för annonsleveransen. Din marknadsföringsbudget kommer på så sätt gå åt till att nå folk som söker på “kaffe” av helt andra anledningar än att hitta till just ditt lilla kafé. Du når folk, men det är inte potentiella kunder. De kommer aldrig komma förbi dig för en fika och dina pengar når med andra ord inte en relevant målgrupp.
Vill du veta mer om vanliga felen svenska företag gör på Google? Här har vi samlat de 7 vanligaste misstagen företag gör när de annonserar på Google.

5 fördelar med Google Ads i en infograf

5 fördelar med Google Ads-annonsering. Ladda ner vår infograf om Google Ads här (pdf).

by

Vill du ha en gratis genomgång av din nuvarande marknadsföring?
Låt oss prata